Česká pošta chce predávať lieky

Doctor writing prescription

Českou republikou sa rozšírila vlna nespokojnosti ako reakcia na zaujímavú “podnikateľskú novinku”. Česká pošta sa rozhodla zverejniť svoj zámer predávať na svojich pobočkách lieky. Proti tomuto kroku sa ostro postavilo nielen Ministerstvo zdravotníctva Českej republiky, ale aj lekári a lekárnici. Podľa odborníkov nejde iba o nezmyselný nápad, ktorý by potenciálne ohrozil zdravie a životy obyvateľov a navyše je aj v rozpore so zákonom, ale vidia v ňom aj šancu na bezpracný zisk bez ohľadu na spôsob jeho dosiahnutia.

Nezákonnosť je podľa lekárnikov jasne identifikovateľná vo viacerých procesoch – objednávanie a výdaj liekov by bol v rozpore s platným zákonom o lieku. Ministerstvo zdravotníctva ČR v súčasnosti neuvažuje o novele tohto zákona a ani o možnosti predaja liekov viazaných na recept zásielkovým predajom.

Celý projekt je podľa odborníkov orientovaný na seniorov, ktorí sú jednoznačne najohrozenejšou skupinou pacientov nielen zdravotne, ale aj sociálne. Česká pošta nemá k dispozícii žiadnych kvalifikovaných zamestnancov, ktorí by dokázali plniť odbornú činnosť pri výdaji liekov, a tak požiadala o záštitu spoločnosť Euroclinicum so sídlom na Cypre. Táto neštandardná kombinácia právom vzbudila neskrývaný záujem a podozrenie odbornej aj laickej verejnosti. Bude zaujímavé sledovať, či napokon zvíťazí odbornosť a “zdravý rozum”, alebo tlaky lobistických skupín v Českej republike dokážu dosiahnuť svoj cieľ.

Autor: poly
Foto: fotolia.com