MZ SR pod tlakom ustupuje. Je projekt dobre pripravený?

andrea-kalavska_01-nestandard1Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR je pripravené vyjsť v ústrety lekárom a do novej Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) umiestniť viac lôžok, ako definuje koncepcia prijatá vládou. Ako ďalej TASR informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová, v rámci prípravy projektu budú klásť dôraz na priestory, ktoré musia byť vhodné pre prípadné rozšírenie kapacity lôžok v druhej a prípadne v tretej fáze výstavby.

Práve na nedostatočný počet lôžok v piatok na tlačovej konferencii upozorňovali viacerí lekári. Ministerstvu vyčítali aj to, že s nimi, ako s odbornou verejnosťou, nekomunikuje. „Projekt nie je komunikovaný s tými, ktorých sa týka a navyše nespĺňa kritériá koncovej ani univerzitnej nemocnie,” povedal Peter Visolajský z Lekárskeho odborového združenia.

Problémom je podľa dekana Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) a hlavného odborníka rezortu zdravotníctva pre neurochirurgiu Juraja Šteňa však i počet lôžok, ktoré rezort v nemocnici plánuje. Ten nespĺňa kritériá koncovej univerzitnej nemocnice. Aktuálne sa zastavil na čísle 653. „Nová nemocnica však nie je len pre ľudí z Bratislavy, je pre celé Slovensko, preto by mala mať minimálne 1100 lôžok,” poznamenal Šteňo. Odpoveď o štruktúre lôžok však pracovná skupina nedostala.

Výstavba novej nemocnice je podľa hovorkyne MZ prioritou ministerky Andrey Kalavskej (nominantka Smeru-SD). „Zásadne odmietame nekorektné a podpásové vyjadrenia lekárov prítomných na tlačovej konferencii. Pri realizácii novej univerzitnej nemocnice sme striktne viazaní uznesením vlády z apríla minulého roku, ktoré jasne a presne definuje jednotlivé kroky a parametre novej UNB. Koncepcia schválená vládou v žiadnom prípade nevznikla na úradníckom stole, ale práve naopak, podieľalo sa na nej od počiatku množstvo lekárov a odborníkov,” uviedla s tým, že to boli odborníci napríklad z LF UK, Slovenskej lekárskej komory (SLK) či zo Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU). Dodala, že koncepcia bola okrem iného v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Projekt novej UNB je podľa jej slov primárne založený na novovybudovanej nemocnici na Rázsochách a na komplexne zrekonštruovanej nemocnici v Ružinove. „Rovnako počíta s využívaním ostatných existujúcich bratislavských nemocníc,” poznamenala.

Eliášová spomenula i stretnutia pracovnej skupiny „Medicinálneho plánovania” novej UNB. Jej členmi sú predstavitelia rezortov financií, zdravotníctva a školstva, ako aj súčasný predseda vlády. Podľa nej sú v skupine tiež lekári a odborníci z LF UK, SLK či SZU a ďalších organizácií. Za posledné dva mesiace boli tri stretnutia a plánujú v nich pokračovať. „Rezort žiaľ musí skonštatovať, že niektorí z účastníkov prichádzajú na týchto stretnutiach neustále s novými požiadavkami, ktoré sú v rozpore s vládou prijatou koncepciou, a významne tak spomaľujú proces medicinálneho naplánovania novej nemocnice, ktoré je dôležité pri tvorbe projektu samotnej nemocnice,” uviedla hovorkyňa. Na najbližšom stretnutí na budúci týždeň by sa mal podľa nej zúčastniť aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Verejné obstarávanie na dodávateľa stavby by sa malo začať v roku 2020. „Ministerstvo však vynaloží maximálne úsilie, aby bola nová nemocnica na Rázsochách postavená čo najskôr,” uviedla Eliášová. Cieľom je postaviť nemocnicu čo najskôr, no upozornila, že sú povinní dodržiavať lehoty dané procesom verejného obstarávania. „Proces verejného obstarávania na dodávateľa zákazky s názvom Nemocnica Rázsochy – búracie práce je aktuálne v procese vyhodnocovania. Predpokladaný termín ukončenia je júl 2018,” dodala s tým, že aktuálne idú vyhlásiť obstarávanie na komplexnú prípravu projektovej dokumentácie nemocnice. „Zámerom je výstavba komplexnej univerzitnej nemocnice s dôrazom na výučbu nových zdravotníckych pracovníkov, výskum a najmä poskytovanie najnáročnejšej a najkomplexnejšej zdravotnej starostlivosti,” vysvetlila.

Lekári na piatkovej tlačovej konferencii predniesli aj niekoľko požiadaviek, ktoré voči ministerstvu zdravotníctva majú. Jednak ide o to, aby boli nemocnice, ktoré sú teraz funkčné, dofinancované tak, aby do doby, kým sa presťahujú do Rázsoch, poskytovali plnú zdravotnú starostlivosť a výučbu. Žiadajú tiež zverejnenie plánov na reorganizáciu a rekonštrukciu, resp. dostavanie nemocnice Ružinov, ktorá bude spolu s Rázsochami tvoriť novú Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB). Požadujú tiež, aby boli predložené všetky relevantné dokumenty pre prípravu výstavby či okamžité vypracovanie medicínskeho plánu. Podľa lekárov musí byť stanovený čo najskorší termín uvedenia novej nemocnice do prevádzky, pričom za dodržanie tohto termínu musí byť zodpovedná priamo vláda SR. Požadujú i to, aby bola nová UNB v plnej gescii štátu a ten musí byť garantom zdravotnej starostlivosti tak, ako je to štandardom v krajinách Európskej únie. Lekári z pracovnej skupiny totiž nevedia, čo bude napríklad s nemocnicou v Starom Meste či aká prestavba sa plánuje v nemocnici v Ružinove.

Činnosť v nemocniciach Staré mesto a Kramáre podľa Eliášovej utlmená nebude. Do nemocnice v Starom meste plánujú investovať približne 10 miliónov eur. V prípade Kramárov prezentovala Kalavská spolu s Pellegrinim takisto investície, upozornila hovorkyňa. Spomenula aktuálne budovanie urgentného príjmu či investície do rekonštrukcií. Rezort tiež plánuje usporiadať verejné híringy za účasti odbornej verejnosti.

Zdroj: TASR

Foto: pravda.sk