Nemocnica v Zlatých Moravciach neplánuje rušiť gynekológiu

TASR

Mestská nemocnica Rudolfa Korca v Zlatých Moravciach neplánuje zrušiť gynekologické oddelenie, potvrdil riaditeľ nemocnice Martin Cimrák. “Mestská nemocnica neruší žiadne svoje oddelenie, naopak, pracujeme na otvorení oddelenia jednodňovej chirurgickej starostlivosti v odbore gynekológie,” reagoval na šíriace sa dezinformácie o zrušení oddelenia gynekológie Cimrák. Podľa jeho názoru je dôvodom šírenia poplašných správ prostredníctvom internetu úsilie skupiny podnikateľov, ktorí si chcú udržať v priestoroch nemocnice svoj biznis.

“Je pravdou, že mestská nemocnica dala výpoveď z nájmu súkromnej spoločnosti Vox Lauri, s.r.o., ktorá prevádzkuje vlastnú jednodňovú chirurgickú starostlivosť v odbore gynekológia. Dôvodom výpovede bola dlžoba na nájomnom vo výške viac ako 48.000 eur, ktorá sa kumulovala štyri roky. Neznížili sme svoju stratu o 94 percent preto, aby sme mohli dotovať neplatičov,” skonštatoval riaditeľ nemocnice s tým, že nemocnica plne nahradí túto súkromnú spoločnosť. Podľa slov Cimráka sa súkromná spoločnosť logicky bráni opustiť výhodný nájom, ktorý však pre nemocnicu znamenal mesačnú čistú stratu vyššiu ako 600 eur.

Problémy mestskej nemocnice v Zlatých Moravciach sa ťahajú už niekoľko rokov. Ešte v júni tohto roka rokovalo vedenie nemocnice s potenciálnym investorom, ktorý však po vykonaní auditu od svojho zámeru prevziať nemocnicu odstúpil. Spoločný návrh riaditeľa nemocnice a primátora Zlatých Moraviec Petra Lednára, prijať úver z Európskej banky pre obnovu a rozvoj spolu s nenávratným finančným príspevkom zhruba 50.000 eur na rekonštrukciu tepelného hospodárstva, poslanci mestského zastupiteľstva zamietli.

“Podarilo sa nám však vyrokovať lepšie podmienky so zdravotnými poisťovňami. Aj vďaka tomu môžeme v novembri otvoriť novú kardiologickú ambulanciu a v decembri novú ortopedickú ambulanciu. Tieto ambulancie sú prvými, ktoré sa v nemocnici otvorili po dvadsiatich rokoch,” skonštatoval riaditeľ.

Zdroj: TASR

Foto: František Iván, TASR