Pitie kávy prospieva ľudskému zdraviu

coffe

S kávou je spojených mnoho otázok a mýtov. Napríklad z hľadiska srdcovo-cievnych príhod bola káva pomerne dlho preklínaným nápojom a visela na všetkých zatykačoch „preventistov“ týchto ochorení.

Neskôr bolo zistené, že za zlú povesťou kávy môžu predovšetkým cigarety. Tie sú pomerne častým doplnkom pitia kávy a fajčiari väčšinou nie sú zdraví. Pokiaľ by sa fajčiari odrátali zo štatistík, objavila by sa pred vedcami oveľa priateľskejšia tvár tohto nápoja.

„Pred piatimi rokmi bolo zistené, že zdravotné sestry v USA, ktoré pravidelne pili viac ako štyri šálky kávy denne a nefajčili, mali o 40% menej mozgových príhod (mŕtvic) ako tie, ktoré kávu nepili. Tento povzbudzujúci výsledok pre konzumentov kávy bol navyše v máji 2013 potvrdený v japonskej populácii s viac ako miliónom účastníkov. Nedávno bola káva rehabilitovaná v rozsiahlej analýze všetkých dostupných spoľahlivých štúdií, ktorá opäť potvrdila jej priaznivý účinok aj na celkovú úmrtnosť,“ uviedol MUDr. Jan Piťha, CSC., predseda Fóra zdravej výživy.

Za bežné sa považuje vypitie 4-6 šálok kávy, čo je okolo 300 mg denne. Na prvých miestach v konzumácii kávy sa umiestnili škandinávske štáty – Fínsko s 12,17 kg na osobu a rok, Nórsko s 9,51 kg skonzumovanej kávy na osobu a rok a Dánsko s 8,21 kg.

„Semená kávy obsahujú kofeín, ktorý povzbudzuje činnosť srdca, mozgu, nervovej sústavy, obličiek a svalov. Kofeín je v súčasnosti najznámejšou a najlepšie popísanou účinnou látkou v káve, ale tento nápoj obsahuje množstvo ďalších látok, ktoré prospievajú ľudskému organizmu,“ vysvetľuje člen Fóra zdravej výživy a zakladateľ Inštitútu kávy Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. a ďalej dodáva: „ Káva ako čisto prírodný produkt je výborným zdrojom antioxidantov, ktoré sa zúčastňujú na neutralizácii voľných radikálov. Vedci odhadujú, že káva môže dodávať až 70% antioxidantov prijímaných v potrave a tým chrániť kardiovaskulárny systém, prípadne znížiť riziko vzniku rakoviny.“

„Káva je pomerne drahou surovinou, a tak sa často falšuje – napr. sa čiastočne mieša s kávovinami (výrobky získané pražením rastlín bohatých na sacharidy, ako sú čakanka, jačmeň, žito, pšenica, figy a podobne), odroda robusta sa vydáva za arabiku. Instantná káva sa falšuje ešte častejšie, a to najmä miešaním s instantnými kávovinami alebo inými látkami,“ upozorňuje prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., členka fóra zdravej výživy.

„Na výslednú chuť kávy má veľký vplyv aj kvalita vody. Po pridaní tvrdej vody je káva horká, s mäkkou môže mať kyslastú chuť. Pomôže klasická filtrovacia kanvica,“ radia baristi.

Zdroj: www.tribune.cz (príspevok je upravený a krátený)Medical_Tribune

Foto: fotolia.com