Nemocnica v Partizánskom má nové oddelenie intenzívnej medicíny

TASR NsP Partizánske

Združovať pacientov vyžadujúcich rôznu intenzívnu zdravotnú starostlivosť má za cieľ nové oddelenie multiodborovej intenzívnej starostlivosti (OMIS) s 11 lôžkami, ktoré dnes otvorili v Nemocnici s poliklinikou v Partizánskom. Celková investícia do zoskupenia jednotiek intenzívnej starostlivosti oddelení vnútorného lekárstva, neurológie a chirurgie spolu s tým anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) predstavuje 420.000 eur.

“Na našom novom oddelení sme nainštalovali centrálny monitorovací systém, taktiež sme pristúpili ku komplexnej rekonštrukcii priestorov, vrátane dispozičného riešenia, kde nám vznikli nové priestory v lôžkovej časti, ako aj pre príslušenstvo pre lekárov a pacientov,” uviedol riaditeľ nemocnice Michal Orihel.

Intenzívna starostlivosť o pacientov prebiehala doteraz na troch miestach celkovo na 17 posteliach. Cieľom nemocnice, ako ozrejmil primár OAIM a námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť Gabriel Krbúšik, bolo dostať túto starostlivosť na jedno miesto, skoncentrovať k nej ľudí, techniku, konziliárnu službu a dospieť do stavu, keď sa budú všetci zamestnanci jednotne podieľať na liečbe, diagnostike a zlepšení stavu intenzívneho pacienta. “Bude sa to odohrávať v systéme takzvaných plávajúcich lôžok, kde nebude mať ten-ktorý medicínsky odbor vymedzený určitý počet lôžok, ale situácia sa bude prispôsobovať aktuálnej potrebe,” poznamenal.

Svet zdravia, do ktorého nemocnica patrí, pristúpil k medicínskemu redizajnu, ktorého súčasťou je aj spájanie jednotiek ARO a intenzívnej medicíny. “V tomto roku by sme mali mať šesť jednotiek intenzívnej starostlivosti. Celkovo sme investovali do tejto činnosti 1,65 milióna eur,” dodal generálny riaditeľ siete regionálnych nemocníc Ľuboš Lopatka.

Svet zdravia vstúpil do nemocnice ako súkromný investor na jeseň 2011. Mesto mu ju prenajalo na obdobie 20 rokov. Spoločnosť bude za prenájom nemocnice platiť ročne 100.000 eur s tým, že 90.000 eur bude dávať do investícií v rámci nemocnice a zvyšných 10.000 eur bude platiť mestu.

Zdroj: TASR

Foto: TASR