Sociálny zmier v nemocniciach je ohrozený, upozorňuje ANS

Senioren besuchen Frau im Krankenhaus

Malé a stredné nemocnice nedostanú zatiaľ od zdravotných poisťovní viac peňazí. Naopak, štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) im chce platby znížiť. Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) preto upozorňuje na riziko ohrozenia sociálneho zmieru v nemocniciach, ktoré sa môže negatívne dotknúť tak zamestnancov, ako aj pacientov.

Zástupcovia ANS, ktorá združuje 67 nemocníc, dnes rokovali v Bratislave so zástupcami všetkých zdravotných poisťovní, na zvýšení platieb sa nedohodli so žiadnou. “VšZP na rokovaní informovala, že od 1. júla bude musieť znížiť úhradu za zdravotnú starostlivosť pre nemocnice ANS na úroveň decembra 2014, teda na úroveň výrazne nižšiu, než je aktuálna. Dôvera a Union ZP na rokovaniach neponúkli žiadne zvýšenie úhrady,” informovala Kancelária ANS.

Problémom má byť nedofinancovanie zdravotníctva zo strany štátu. ANS preto verí, že piatkové rokovanie na úrovni ministerstiev financií a zdravotníctva o navýšení finančných zdrojov na dofinancovanie rezortu prispeje k vyriešeniu tejto situácie.

Zdravotné poisťovne potvrdili, že s nemocnicami budú ďalej vyjednávať. “Išlo o informatívne pracovné stretnutie,” uviedla hovorkyňa VšZP Petra Balážová. Podľa PR špecialistu Dôvery Branislava Cehlárika bude výsledok záležať aj od celkových disponibilných zdrojov v zdravotníctve. “Platby nemocniciam pre ďalšie obdobie navýšime v závislosti od uvoľnenia dodatočných zdrojov vlády na krytie zvýšených nárokov na mzdy zdravotníckych pracovníkov,” doplnila hovorkyňa Union ZP Judita Smatanová.

Vyše 60 neštátnych nemocníc, ktoré združuje ANS, potrebuje približne 20 miliónov eur na to, aby vykryli náklady spojené s tohtoročným zákonným zvýšením platov lekárov a zvýšením minimálnej mzdy pre všetkých pracovníkov. Upozorňujú na to od vlaňajšieho októbra.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com