Za poistencov bude štát podľa Čisláka platiť historicky najviac

TASR

Štát bude za svojich poistencov na konci tohto roku podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) platiť historicky najvyššie zdravotné odvody. Parlamentný výbor pre zdravotníctvo dnes totiž odobril pozmeňujúci návrh, ktorý zvýši sadzbu na 5,85 percenta. Zdravotníctvu to prinesie 86 miliónov eur.

“Je to historické maximum a som veľmi rád, že sme sa dopracovali k takému číslu…Zvýšenie percenta za poistencov štátu je vždy dobrou správou,” skonštatoval Čislák.

Peniaze sa majú prostredníctvom zdravotných poisťovní dostať do nemocníc. Ako pripomenul Čislák, poisťovne sa ešte v marci v spoločnom memorande k takémuto kroku zaviazali. Podľa memoranda majú peniaze smerovať najmä tým poskytovateľom, ktorí zamestnávajú v pracovnom pomere zdravotníkov so zvýšenými mzdovými nákladmi.

Zvýšenie sadzby navrhol dnes cez pozmeňujúci návrh na rokovaní parlamentného výboru pre zdravotníctvo poslanec Richard Raši (Smer-SD). O dodatočné dofinancovanie zdravotníctva dlhodobo žiadajú desiatky regionálnych nemocníc, ktoré upozorňujú na hrozbu platobnej neschopnosti.

Zdroj: TASR

Foto: TASR