Pracoviská jednodňovej chirurgie poisťovne diskriminujú

Surgical Team Working In Operating Theatre
Zdravotné poisťovne majú diskriminovať pracoviská jednodňovej chirurgie. V platbách za výkony sú oproti nemocniciam, v ktorých sa tiež realizujú, značné rozdiely, poukázala na to dnes Slovenská asociácia jednodňovej chirurgie (SAJCH). Rozdiely v cenách za ten istý výkon majú byť od 60 do 180 percent.“Zdravotné poisťovne bez akéhokoľvek objektívneho zdôvodnenia hradia za rovnaké výkony rôznym poskytovateľom rôzne finančné platby, čím pracoviská jednodňovej chirurgie výrazne znevýhodňujú oproti lôžkovým zariadeniam,” uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytla predsedníčka SAJCH Eva Vidová. Podľa stanoviska výboru asociácie z dnešného zasadnutia je to absolútne neprijateľné. Takýto stav nebude ďalej tolerovať a chce sa zákonne brániť.

Zástupcovia SAJCH mali na rokovaniach so zdravotnými poisťovňami každoročne počúvať argument o nedostatku zdrojov. “Na druhej strane zdravotné poisťovne hradia lôžkovým zariadeniam, ktoré tvoria cca 50 percent zmluvných poskytovateľov jednodňovej chirurgie, za rovnaké výkony priemerne o 70 percent vyššie platby, a to bez akéhokoľvek odôvodnenia,” upozorňuje asociácia.

Výbor SAJCH preto žiada všetky zdravotné poisťovne, aby sa prestali správať diskriminačne a upravili ceny na rovnakú úroveň. V prípade Všeobecnej zdravotnej poisťovne má na to dohliadnuť ministerstvo zdravotníctva. Výbor zároveň žiada, aby zmluvné vzťahy preveril Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Zdroj: TASR
Foto: fotolia.com