Odborári chcú viac peňazí pre zdravotníctvo

Surgical Team Working In Operating Theatre

Odborári chcú viac peňazí pre zdravotníctvo. Šéf Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZaSS) Anton Szalay poukazuje, že zdravotníctvo je jediný rezort, ktorý dostane na budúci rok zo štátneho rozpočtu menej peňazí. Len malé a stredné nemocnice budú na budúci rok potrebovať na vyššie platy zdravotníkov 13 až 15 miliónov eur.

Zdravotnícki odborári dlhodobo žiadajú vyššie odvody štátu za svojich poistencov ako sú deti, nezamestnaní či dôchodcovia. Chcú, aby sa sadzba zvýšila na päť percent. Na budúci rok má byť 3,78 percenta. “Chýbajú tu zdroje,” skonštatoval Szalay s tým, že projekty, ktoré sa rozbiehajú na ministerstve, zatiaľ nezastavili zadlžovanie v zdravotníctve.

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá združuje 73 zariadení, chce pre financovanie rezortu iniciovať rokovanie odvetvovej tripartity. Prezident ANS Marián Petko nevylúčil, že pokiaľ sa financovanie nemocníc nevyrieši, môže skončiť zákon o platoch zdravotníkov na súde. Rovnako upozornil, že chýbajúce peniaze môžu viesť k deleniu úväzkov sestier či zdravotníckych asistentov. Nemocnice podľa Petka proti vyšším platom nie sú, nevedia ich však zvládnuť z vnútorných zdrojov.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com