Na zlú kombináciu liekov ročne zomrie v ČR asi 230 ľudí

Fifty euro banknote whith pills on it
Približne 3400 ľudí ročne skončí v českých nemocniciach pre neželané interakcie liekov, pričom zhruba 230 z nich zomrie. Uviedla to Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP), ktorá prepočítala na české podmienky britskú štúdiu. O jej zisteniach dnes informoval portál Novinky.cz.“Pacienti berú súčasne viac liekov, ich účinky sa ale môžu vzájomne ovplyvňovať a spôsobovať zdravotné problémy. Nežiaduce liekové interakcie sú podľa našich prepočtov príčinou asi 3400 hospitalizácií ročne. Zhruba 230 ľuďom ročne spôsobia smrť “ uviedol Jakub Dvořáček, výkonný riaditeľ AIFP.Nežiaduce liekové interakcie znamenajú okrem zdravotných komplikácií pre pacienta aj finančnú záťaž pre verejné zdravotníctvo. To pre ne ročne prichádza takmer o 850 miliónov korún (vyše 31 miliónov eur).Až 72 percentám prípadov nechcených liekových interakcií by sa pritom podľa Dvořáčka dalo zabrániť. Musela by však existovať dôsledná elektronická evidencia toho, čo pacient v danej chvíli užíva. Lekárnici by do nej mohli pri vydávaní liekov nahliadnuť a pacientovi by dokázali presne poradiť, či pri niektorých liekoch, ktoré práve užíva, nemôže dôjsť k nežiaducej silnej interakcii.

Farmaceut Petr Průša uviedol, že počet úmrtí v Českej republike bol kvalifikovane vypočítaný na základe britského výskumu, ktorý bol realizovaný v dvoch nemocniciach. “V Čechách žiadny podobný výskum ako ten britský neexistuje, preto sme britskú štúdiu prerátali,” povedal. Výsledky výskumu boli prepočítané na populáciu v Českej republike, pričom sa použili lieky s rovnakou účinnou látkou, ktorú užívali britskí pacienti v uvedenej štúdii.

Nežiaducim liekovým interakciám sa snaží zabrániť aj česká poradňa prevádzkovaná AIFP. Na webe www.znamsveleky.cz môžu ľudia uviesť, ktoré lieky a ako často užívajú. Odborníci im následne do 48 hodín odpovedia, či v danej kombinácii vidia problém.

Zdroj: TASR
Foto: fotolia.com