Beblavý považuje svoje tvrdenia o šéfovi VšZP za preukázané

stethoskop mit euro

Nezaradený poslanec Národnej rady SR a podpredseda Siete Miroslav Beblavý považuje za preukázané, že šéf štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Marcel Forai uprednostňoval firmy, v ktorých figurovala jeho 77-ročná teta Anna Sučková. Počas víkendu vykonal analýzu firiem, v ktorých pôsobila, a podľa jeho slov zistil, že Forai nepodpisoval iba technické dodatky, na ktoré sa odvoláva.

“Ide o desiatky zmlúv, ktoré menia jednotkové ceny aj celkové objednané objemy, otvárajú úplne nové pracoviská a rozširujú zmluvu o úplne nové výkony. Tie dodatky sú tak v skutočnosti úplne nové a lukratívne zmluvy,” povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave.

Podľa Beblavého existujú aj zmluvy, ktoré boli uzavreté po vymenovaní Foraia za šéfa VšZP – ako napríklad zmluva s firmou Medimas z roku 2012. Forai na dnešnej tlačovej konferencii priznal, že jednu novú zmluvu s firmou podpísal po nástupe do funkcie, a to na endokrinologickú ambulanciu. Išlo podľa neho o štandardnú zmluvu.

Poslanec konštatuje, že zároveň ide o dodatky k zmluvám uzatvoreným v košickej pobočke VšZP, ktorej Forai šéfoval pred nástupom do funkcie generálneho riaditeľa. “Takže je možné, že bol zodpovedný aj za pôvodné zmluvy, to sa však nedá zistiť bez toho, aby pôvodné zmluvy zverejnil,” informoval.

Zmluvné vzťahy mala VšZP podľa podpredsedu Siete uzatvárať so siedmimi spoločnosťami – Bravia, Brilance, Medical Cassovia, Medical Partners, Medimas, SPV40 a Welix. Celkovo tržby všetkých siedmich firiem stúpli podľa Finstatu a zbierky listín medzi rokmi 2011 a 2014 o 420 percent, poukázal Beblavý.

Napríklad firme SPV40 napísanej na Sučkovú sa mal podľa poslanca zvýšiť mesačný objem v auguste 2012 z neznámej sumy na vyše 11.000 eur. “Zazmluvnený objem sa opakovane zvyšoval a nakoniec v júli 2015 bol zvýšený na vyše 45.000 eur, čo je nárast na 421 percent pôvodného objemu. Len tejto jednej spoločnosti tak VšZP za pôsobenia M. Foraia zvýšila objednané platby asi o 500.000 eur ročne,” informoval Beblavý.

Forai včera Beblavého vyzval, aby dokázal svoje tvrdenia o tom, že so spoločnosťami, v ktorých figuruje jeho teta, podpisoval zvýhodnené zmluvy. Firmy mali podľa šéfa VšZP podpísané zmluvy ešte predtým, ako nastúpil do funkcie. On podľa jeho slov podpisoval iba dodatky. Poukázal na to, že zmluvy sú štandardné v rovnakej cene a objemoch, ktoré sú súčasťou viac ako 11.000 v súčasnosti uzatvorených zmlúv na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Predpoludním avizoval, že zmluvy mu ešte dnes pošle do podateľne Národnej rady SR.

“Verejnosť si vie všetko nájsť na internete,” povedal Forai. Poprel však, že ide o 69 zmlúv, ako od začiatku tvrdí Beblavý, má ich byť šesť, tak ako spoločností. Dodal, že zmluvy týkajúce sa poskytovania zdravotnej starostlivosti má A. Sučková aj u zvyšných dvoch zdravotných poisťovní. “Dôkaz je len jeden, a to existujúce zmluvy, ktoré som pánovi Beblavému dnes odovzdal,” uviedol šéf VšZP v písomnom stanovisku. Považuje za kontraproduktívne odkazovať si cez médiá detaily týkajúce sa jednotlivých zmlúv. Forai včera Beblavého pozval na tlačovú konferenciu organizovanú v sídle VšZP, poslanec neprišiel.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com