Belgicko dalo zelenú eutanázii pre deti

Teddy und Spielzeug im KrankenhausBelgickí zákonodarcovia dnes odsúhlasili možnosť eutanázie aj u nedospelých nevyliečiteľne chorých. Belgicko sa tak po Holandsku stalo druhou krajinou Európy, kde bude možný dobrovoľný odchod zo života nielen dospelých, ale už aj detí. Konečné rozhodnutie je na kráľovi Philippovi, ktorého názor na túto otázku známy nie je. Belgické médiá však vyslovili domnienku, že kráľ zákon podporí. Téme sa venujú všetky svetové médiá i agentúry.

Dieťa môže samo požiadať o ukončenie svojho života v prípade, že je nevyliečiteľne choré a že trpí neznesiteľnými bolesťami. Vyhovieť sa mu môže však len za podmienky, že jeho smrť sa očakáva v krátkej dobe a tiež po rozhovore so psychológom, kedy sa potvrdí, že dieťa “dokáže rozlíšiť”, o čo žiada. Okrem súhlasu lekára je ale k uskutočneniu eutanázie nevyhnutný aj súhlas rodičov.

Kontroverzný návrh sa stretol s vlnou odporu najmä cirkví, ale nejednotná je aj odborná verejnosť. Viacerí lekári argumentujú, že súčasná medicína dokáže do značnej miery zmierniť bolesti, aby dieťa netrpelo.

V Belgicku je platná eutanázia pre dospelých od roku 2002. V Holandsku je povolená eutanázia u detí starších ako 12 rokov za presne stanovených podmienok. Podľa dostupných údajov v rokoch 2002 až 2013 tu zomrelo po eutanázii päť nedospelých, z toho jedno dieťa malo menej ako 16 rokov.

Autor: ok

Foto: fotolia.com