Bude Európska lieková agentúra na Slovensku?

Tomáš Drucker etrend.sk
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) zatiaľ nevie odhadnúť, aké sú šance Slovenska získať Európsku liekovú agentúru (EMA). Tá sa bude z Londýna sťahovať v dôsledku brexitu. Potvrdil však, že záujem je. “Musíme urobiť všetko preto, aby sme sa pripravili a urobili ten proces čo najlepšie,” povedal šéf rezortu, ktorý ho bude viesť.

Podľa Druckera ide o jednu z najzaujímavejších európskych agentúr z pohľadu hospodárskeho dopadu. Slovensko patrí medzi jednu z mála členských krajín, ktoré nemajú európsku agentúru, očakáva preto, že tie budú preferované. “Ale, samozrejme, je to otázka dobre pripraveného projektu, infraštruktúry, podmienok a tak ďalej… Robíme na tom, ten proces bude nejaký čas trvať,” doplnil.

V tomto prípade nejde o prvý pokus dostať jednu z európskych agentúr na Slovensko. “Situácia je nová v tom, že v Británii sú dve takéto agentúry, jedna z nich je spomínaná agentúra pre lieky. Budeme sa uchádzať, musíme dať ale veľmi konkurencieschopnú ponuku a na tom v tejto chvíli pracuje ministerstvo zdravotníctva. Veríme, že takáto ponuka príde, a potom budeme lobovať zo všetkých síl, aby takáto agentúra prišla na Slovensko,” povedal štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok.

Na túto inštitúciu si robí “zálusk” viacero členských krajín Európskej únie (EÚ). Záujem už prejavili Dánsko, Írsko, Rakúsko, Španielsko, Švédsko, Taliansko aj Holandsko. Žiadne oficiálne rokovania v tomto smere však ešte podľa ministerstva zahraničných vecí neprebiehajú. Zmena sídla agentúry má byť súčasťou vysporiadania vzťahov medzi EÚ a Veľkou Britániou. Veľká Británia však ešte neiniciovala článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím sa spustí proces vystúpenia krajiny z EÚ.

V prípade EMA najskôr musí padnúť rozhodnutie o jej presídlení, upozornil podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. “Súboj o ňu už ale nastal,” zdôraznil. Pri predkladaní prípadnej kandidatúry pre sídlo agentúry EÚ je podľa neho dôležitých viacero faktorov – ponuka vhodnej budovy, jasné pracovno-právne podmienky či prístup k medzinárodným dopravným uzlom. Bratislava podľa neho spĺňa predpoklady.

EMA je vplyvný decentralizovaný orgán EÚ, ako regulačný orgán má na starosti schvaľovanie nových liekov, vykonáva neustály dohľad nad bezpečnosťou liekov a hrá dôležitú úlohu pri podpore inovácií a výskumu vo farmaceutickom priemysle. V súčasnosti zamestnáva približne 900 ľudí, väčšinou vysokokvalifikovaných odborníkov z celej Európy.

Európska únia má v súčasnosti 37 decentralizovaných stálych pracovných agentúr. Slovensko ako jediná krajina z regiónu strednej Európy nehostí inštitúciu tohto druhu.

Zdroj: TASR
Foto: etrend.sk