Česi prestávajú veriť mýtom o očkovaní proti chrípke

Vaccination des seniorsStále menej ľudí v Českej republike verí fámam a mýtom o nebezpečnosti očkovania proti chrípke. Až štyri pätiny z 3268 opýtaných klientov v prieskume českej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VZP) neverí, že by vakcínou mohli byť nakazení alebo že by bolo očkovanie kvôli nežiaducim účinkom nebezpečnejšie než samotná chrípka. Aj vďaka tomu ponuku VZP na bezplatné očkovanie proti chrípke tento rok využilo 45 tisíc ľudí, hoci sa predpokladalo, že to bude maximálne 30 tisíc.

,,Keď VZP na začiatku októbra oznámila, že všetkým svojim klientom ponúka počas nasledujúcich troch mesiacov očkovanie proti chrípke zdarma, počítali sme so záujmom nanajvýš tridsiatich tisíc ľudí. V polovici decembra už ale pomyselné počítadlo tých, ktorí túto mimoriadnu ponuku využili, ukazovalo 44 914 ľudí. Najväčší záujem bol v Libereckom kraji, nasledovala Praha a tretie miesto obsadil Zlínsky kraj,” povedal hovorca VZP Mgr. Oldřich Tichý.

Ušetria desiatky miliónov

Priemerne sa čiastka za očkovaciu látku a výkon lekára v Českej republike pohybuje okolo 272 korún, čo je menej ako polovica najnižších nákladov na liečbu chrípky. Pre poisťovňu tento záujem klientov znamená nemalé úspory. Odhadom až niekoľko desiatok miliónov. Vlani vykázali lekári VZP 80 tisíc pacientov s chrípkou. Náklady na liečbu pri ambulantných prípadoch sa pohybovali od 650 do 1 000 korún a u pacientov, ktorí skončili v nemocnici, to bolo 8 až 35 tisíc korún.

Aj slovo “zdarma” mení postoj k očkovaniu

VZP si robila prieskum o názoroch svojich klientov formou dotazníka. Obsahoval päť tradičných mýtov o chrípke a vakcinácii proti nej. Tomu, že by sa očkovaním mohli nakaziť, verí 19% opýtaných. Porovnateľná časť respondentov verí, že chrípka je banálne ochorenie a pre zdravého človeka očkovanie nemá zmysel (21%). Očkovanie znižuje prirodzenú imunitu podľa 23% respondentov a 19% si myslí, že očkovanie je kvôli nežiaducim účinkom riskantnejšie než chrípka samotná. O niečo viac ľudí (30%) verí, že vakcína proti chrípke nefunguje, pretože nik vopred nevie, aký kmeň vírusu príde. Zároveň ale viac než pätina (21%) všetkých účastníkov prieskumu potvrdila, že ich postoj k očkovaniu proti chrípke priaznivo ovplyvnil fakt, že im to VZP ponúkla zdarma.

Dodatočná dodávka vakcín nestačila

Na Slovensku Všeobecná zdravotná poisťovňa v rámci podpory prevencie začala hradiť očkovanie proti chrípke všetkým svojim poistencom od 14. októbra 2013. Veľký záujem Slovákov však po dvoch týždňoch narazil na nedostatok očkovacích látok. Podľa informácií Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv na Slovensko výrobcovia doviezli celkove 234 tisíc balení vakcín vrátane dodatočnej dodávky 30 tisíc balení. ŠÚKL začiatkom novembra deklaroval pripravenosť v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR ,,kontaktovať držiteľov registrácie chrípkových vakcín za účelom možnosti riešenia ďalšieho dovozu vakcín”. Výrobcovia plánujú množstvo dodaných vakcín pre jednotlivé trhy na základe spotreby v uplynulých rokoch. Na Slovensku sa vlani dalo zaočkovanosť proti chrípke iba 4,6% obyvateľov.

Autor: Eva Koperová

Foto: Fotolia