Čokoláda pomáha v prevencii výskytu obezity a diabetes mellitus

chocolate and spices

O čokoláde sa už dávno vie, že má veľa pozitívnych účinkov na ľudský organizmus a vedci postupne objavujú ďalšie. Kakao, ktoré je základnou ingredienciou pri jej výrobe, je opäť zdrojom nových vedeckých informácií. V štúdii, ktorú uverejnil časopis Journal of Agricultural Food and Chemistry sa vedci venovali skúmaniu vplyvu vybraných flavanolov z kakaa na telesnú hmotnosť a hladinu glykémie v krvi.

Pokusné myši boli kŕmené rôznymi typmi diét, ktoré obsahovali monomerické, oligomerické alebo polymerické procyandíny, ktoré sú druhmi flavanolov obsiahnutých v kakau. Výsledky výskumu na zvieracích modeloch preukázali, že oligomerické procyandíny dokážu pozitívne ovplyvniť hladinu glykémie v krvi a zabraňujú vzniku obezity. Zdá sa, že kakao a kakaový prášok by mohli byť prospešné v prevencii výskytu diabetes mellitus 2. typu aj metabolického syndrómu. Ako je známe z minulosti, konzumácia zhruba 70 g tmavej čokolády denne dokáže pozitívne regulovať vznik aterosklerózy a veľmi priaznivo pôsobí aj na kognitívne funkcie ľudského mozgu. Vedci sa tiež zamerali na otázku, či je rozdiel v účinkoch bežnej tmavej čokolády a čokolády s pridaním flavanolov – obe pôsobili bez rozdielu rovnako pozitívne.

Výskumy, ktoré nedávno skončili, teda opakovane dokázali, že kakao a čokoláda majú skutočne pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Netýka sa to však rôznych náhrad, ktoré majú s kvalitnou čokoládou iba veľmi málo spoločného, rovnako to neplatí o mliečnej čokoláde či čokoláde s rôznymi atraktívnymi, ale často syntetickými príchuťami.

Autor: poly

Foto: fotolia.com