Nemocnice budú pri liečbe rakoviny využívať umelú inteligenciu

Young doctors during a consultation

V desiatich nemocniciach patriacich do siete Svet zdravia budú pri liečbe pacientov s rakovinou využívať od tohto mesiaca umelú inteligenciu. Platformu Watson for Oncology zatiaľ využíva 31 nemocníc v Spojených štátoch amerických, Ázii a západnej Európe. Onkológom poskytuje informácie, ktoré im majú pomôcť zvoliť vhodnú liečbu nádorových ochorení na základe už overených postupov.

“Systém Watson for Oncology ako rozhodovací algoritmus je obrovským prínosom, pretože sumarizuje najnovšie medicínske vedecké poznatky z úplne posledného časového obdobia a dokáže ponúknuť onkológovi niekoľko optimálnych variantov a dokáže priradiť optimálny variant liečby nielen v rámci zohľadnenia nádorovej choroby, ale v rámci zohľadnenia pacienta ako takého,” hovorí hlavný lekár siete nemocníc pre onkológiu Radovan Barilla.

Ako poznamenal, nikto z lekárov nedokáže sledovať všetky výsledky najnovších klinických štúdií pri všetkých nádoroch, ktoré pribúdajú enormnou rýchlosťou. “Často môže preto vzniknúť pochybnosť, či zvolený liečebný postup je adekvátny,” povedal. Platformu podľa jeho slov využívajú ako štandard veľké svetové nemocnice.

Platforma od IBM analyzuje medicínske dáta, ktoré pomáhajú identifikovať individualizované liečebné postupy. Zdrojom je viac ako 300 lekárskych periodík, vyše 200 učebníc a takmer 15 miliónov strán odborného textu. Poskytuje informácie o možnostiach nasadenia rôznych liekov. Vytvára aj poradie možností liečby nádorových ochorení na základe už overených postupov, pričom odkazuje na preverené odborné štúdie a klinické postupy.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com