Domáci test na chrípku za pár minút? Vďaka objavu vedcov je reálny.

Investigator checking test tubesRýchly a lacný spôsob, ako diagnostikovať chrípku, objavili vedci z Mendelovej univerzity v Brne a CEITECu VUT. Na test využili obyčajný filtračný papier s kvantovými bodmi – teda umelo vyrobenými nanočasticami. Nový objav by mal slúžiť lekárom a chorým na rýchle rozpoznanie vírusu chrípky už v budúcom roku.

Hlavný prínos je najmä v rýchlosti, akým sa to dá urobiť, ale nezanedbateľná je aj finančná úspornosť tejto metódy. Podľa Vojtěcha Adama, člena výskumného tímu, zistenie prítomnosti vírusu trvá len niekoľko minút, rovnako ako pri tehotenskom teste. Potrebná je k tomu len vzorka z nosohltanu. Súčasná diagnostika vírusu chrípky sa robí v špeciálnych laboratóriách a trvá niekoľko dní, počas ktorých by mal byť pacient v karanténe. „V prípade masovej nákazy by bol takýto diagnostický nástroj neoceniteľný,“ doplnil Pavel Kopel, špecialista tímu na výrobu kvantových bodov.

,,Rôznymi metódami detekcie chrípkových vírusov sa zaoberáme už niekoľko rokov, ale len tento rok sme prišli na to, že by sme mohli na ich rozpoznanie použiť kvantové body,“ povedal René Kizek, vedúci vedeckého tímu z Ústavu chémie a biochémie Mendelovej univerzity v Brne. Kvantové body sú častice s veľkosťou len niekoľko nanometrov. V tomto prípade vedci použili sulfid kademnatý, ktorý pod ultrafialovým svetlom svetielkuje.

Domáci tester?

Testovacia sada zložená z filtračného papierika s kvantovými bodmi a ultrafialovej baterky by sa podľa vedcov mohla predávať v bežných lekárňach či supermarketoch. Ľudia by tak jednoducho mohli doma zistiť, či sú len nachladnutí, alebo sú nakazení vírusom chrípky. Veľký potenciál využitia má tento test aj v ambulanciách všeobecných lekárov, ktorí by mali okamžitú odpoveď na to, či má pacient vírusové, alebo bakteriálne ochorenie.

Ambícia vedcov – určiť aj typ vírusu

Výskumníci sa s dosiahnutým objavom neuspokojili a ďalej pracujú na výskume. Chcú totiž dosiahnuť rozpoznanie presných typov vírusov chrípky. „Výsledok výskumu je neoceniteľný najmä v prípade nebezpečných vírusov ako je H5N1, známy vírus vtáčej chrípky. Dôvodom, prečo sa pandémie tejto chrípky vedci tak obávajú, je vysoká úmrtnosť, ktorá se pohybuje mezi 60 až 80%. V prípade, že tento nebezpečný vírus zmutuje na typ prenosný z človeka na človeka, znamenalo by to veľké straty na životoch v prípade, že by nebolo rýchle rozpoznané epicentrum nákazy. V takom prípade bude rýchle rozpoznanie vírusov chrípky absolútne kľúčové,“ upresnil René Kizek.

Autor: (ok)

Ilustračné foto: Fotolia