Dôvera dá nemocniciam viac peňazí

Platby pre malé a stredné nemocnice zvýši po štátnej poisťovni aj súkromná Dôvera. Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá reprezentuje desiatky zdravotníckych zariadení, sa s ňou dnes dohodla na úprave zmluvných podmienok na prvé štyri mesiace roku 2016. Nemocnice majú dostať viac peňazí na rastúce platy zdravotníkov.

“Na dnešnom rokovaní so zástupcami ANS sme sa dohodli na cenových podmienkach na ďalšie obdobie. S nemocnicami, ktoré sú združené v ANS, máme platné zmluvy uzatvorené na dobu neurčitú,“ uviedol PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. Dohodnuté zvýšenie cien a objemov reflektuje podľa ANS nároky spojené so zvýšením miezd zdravotníkov od januára 2016.

Viac peňazí chcú nemocnice aj od súkromnej Union ZP, rokovania však aj po dnešku pokračujú. Návrh poisťovne ANS odmietla. „Navrhnuté ceny znamenali zníženie v porovnaní s rokom 2015 a nepostačovali na pokrytie nárokov na zvýšenie miezd od 1. januára 2016. ANS bude trvať na úprave umožňujúcej pokrytie zákonných požiadaviek na zvýšenie miezd,“ napísala asociácia v stanovisku.

Union ZP ponúkla nemocniciam príplatky, ktoré jej dovoľujú jej príjmy, reagovala hovorkyňa Judita Smatanová. „Príjem Union ZP na jedného poistenca pre rok 2016 ako jedinej poisťovni na trhu klesne najmä v dôsledku zmien v prerozdelení poistného medzi poisťovňami. Keďže ANS potrebuje vykryť zvýšené mzdové nároky, ktoré vyplývajú zo záväzkov vlády SR, Union ZP na dnešnom rokovaní asociácii ponúkla podpis memoranda so záväzkom nasmerovať do nemocníc všetky ďalšie zdroje, ktoré na tento účel uvoľní Ministerstvo zdravotníctva SR,“ povedala Smatanová.

So štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou sa nemocnice dohodli na zvýšení platieb minulý týždeň. Nemocnice potrebujú viac peňazí na vyššie platy zdravotníkov od nového roka. ANS pred rokovaniami upozornila, že ak nepôjde do zdravotníctva viac peňazí, môže sa opakovať situácia z roku 2015. Nedofinancovaný rezort ohrozoval v malých a stredných nemocniciach sociálny zmier, tie uvažovali o redukcii oddelení či hromadnom prepúšťaní. Štát im nakoniec chýbajúce financie odklepol.

Zdroj: TASR

Foto: TASR