Dôvera kritizuje vyššie platby pre letecké záchranky

6

Súkromným zdravotným poisťovniam sa nepozdáva plán ministerstva zdravotníctva zdvihnúť platby pre letecké záchranky. Podľa Dôvery prichádza v nesprávnom čase, po rozdaní licencií, návrh by tak mohol byť ušitý pre víťaza tendra. Na Slovensku v súčasnosti funguje sedem leteckých záchraniek, všetky prevádzkuje spoločnosť AIR – TRANSPORT EUROPE (ATE). O šesťročné licencie sa súťažilo v roku 2013. Tender vtedy viedol k odvolávaniu vtedajšej ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej.

“Zdravotná poisťovňa zásadne nesúhlasí s návrhom na zvýšenie preddavku pre vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu, zmenu maximálnej na pevnú sumu a súčasné zvýšenie ceny za jednu letovú minútu,” napísala v rámci medzirezortného pripomienkového konania Dôvera. Nutnosť navýšenia poisťovňa úplne nespochybňuje, upozorňuje však, že mu chýba podrobná kalkulácia. Návrh zmien vraj nekorešponduje s reálnou ekonomickou situáciou.

Podľa Dôvery nemožno meniť platby po zrealizovaní tendra na výber poskytovateľa záchrannej zdravotnej služby. “Návrh pripravený v tomto čase totiž evokuje zámernú zmenu platobných podmienok pre víťaza tendra, ktorý sa zapojil do súťaže s úplne inými vstupnými cenami, ktoré možno odradili ostatných záujemcov o účasť v súťaži ako nerentabilné, tieto akceptoval, a teda aj deklaroval, že je schopný a spôsobilý za tieto ceny službu poskytovať a prevádzkovať počas celej doby platnosti povolenia,” napísala poisťovňa v pripomienke.

Okrem samotného zámeru sa súkromným poisťovniam nepozdáva ani tohtoročný termín navýšenia. Dôvera aj Union ZP poukazujú, že s ním ich rozpočty nepočítajú. “Na tento účel nie sú zo štátneho rozpočtu uvoľnené žiadne dodatočné zdroje do verejného zdravotného poistenia,” upozorňuje Union ZP. Pokiaľ sa od návrhu neupustí, odporúčajú termín zvýšenia presunúť až na budúci rok. Podľa ministerstva zdravotníctva je však v systéme peňazí dosť, keďže zdroje rastú.

“Situácia vo financovaní tohto segmentu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nie je už dlhšiu dobu na požadovanej úrovni. Z rôznych dôvodov nie je zabezpečené finančné krytie ekonomicky oprávnených nákladov ambulancií vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, čo môže mať veľmi negatívny vplyv na včasné a kvalitné poskytovanie zdravotnej starostlivosti,” konštatuje ministerstvo. Úprava platieb sa má preto nevyhnute realizovať, ako sa navrhuje. Situácia má byť natoľko kritická, že ju treba riešiť v čo najkratšom možnom čase.

Plán ministerstva kritizuje okrem súkromných zdravotných poisťovní aj KDH, ktoré vyzvalo ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD), aby návrh zastavil. Ekonomickou analýzou, ktorou ministerstvo argumentuje potrebu zvýšenia, sa má preto zaoberať parlamentný výbor pre zdravotníctvo.

Zdroj: TASR

Foto: TASR