Dôvera preplatí poistencom vyšetrenia u nezmluvných lekárov

Doctor talking to senior patient

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera začala svojim poistencom preplácať vyšetrenia či zákroky u nezazmluvnených lekárov. Peniaze im bude Dôvera posielať priamo na účet, vyšetrenia si však musia dať dopredu schváliť. Žiadosti má poisťovňa posudzovať do piatich dní.

Dôvera tak chce zlepšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti. “Vieme, že v niektorých situáciách či regiónoch Slovenska je náročné dostať sa k zdravotnej starostlivosti,” povedal Martin Kultan, generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera.

V praxi to má fungovať tak, že pacient za poskytnutú zdravotnú starostlivosť lekárovi zaplatí a Dôvera mu spätne poskytne príspevok na úhradu vyšetrenia či liečby. Príspevok sa týka aj liekov, dietetických potravín a zdravotníckych pomôcok, ktoré lekár predpíše.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa uhrádza podľa svojej hovorkyne Petry Balážovej poistencom u nezmluvných lekárov neodkladnú zdravotnú starostlivosť. V prípade splnenia podmienok im uhradí aj plánovanú starostlivosť. Urobí tak, ak má poistenec problém s dostupnosťou danej zdravotnej starostlivosti vo svojom kraji či v niektorých prípadoch dlhého čakania pacienta na vyšetrenie či zákrok.

“Union ZP uhrádza zdravotnú starostlivosť svojim poistencom poskytnutú aj nezmluvným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, no vzhľadom na sieť zmluvných poskytovateľov ZS, ktorá prevyšuje potreby poistencov Union ZP, využívajú naši poistenci možnosť vyšetrenia u nezmluvného poskytovateľa len veľmi zriedka,” uviedla hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová.

Na úhradu zdravotnej starostlivosti poskytnutej nezmluvným poskytovateľom je potrebný predchádzajúci súhlas zdravotnej poisťovne v prípade, že ide o odkladnú zdravotnú starostlivosť. V prípade, ak ide o akútny stav, poskytovateľ zdravotnej starostlivosti pošle faktúru do poisťovne.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com