Ebola si už vyžiadala 5459 ľudských životov

HAZMAT team with patient on stretcher

Počet úmrtí na ebolu stúpol na 5459 z 15.351 prípadov ochorenia, zistených v ôsmich krajinách do konca 18. novembra. Informovala o tom dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).  Údaje ukázali 39 ďalších zaznamenaných úmrtí a 106 nových prípadov nákazy od poslednej bilancie WHO zo stredy 19. novembra.

“Prenos choroby je stále intenzívny v Guinei, Libérii a Sierre Leone,” doplnila WHO, ktorá tak spomenula tri najhoršie postihnuté západoafrické krajiny, kde zaznamenali všetky najnovšie úmrtia okrem pätnástich. Všetkých šesť známych prípadov eboly v Mali sa už skončilo úmrtím a v hlavnom meste Bamako monitorujú 327 ľudí, ktorí boli v kontakte s vírusom.

Kubánskeho lekára Félixa Báeza, prvého infikovaného ebolou, evakuovala WHO v noci nadnes zo Sierry Leone do Ženevy. Švajčiarski predstavitelia na tlačovej konferencii v ženevskej Univerzitnej nemocnici uviedli, že 43-ročný Báez sa nachádza v izolácii a je v stabilizovanom stave. Kubánskemu lekárovi podávajú experimentálny liek ZMapp, vyrábaný firmou Mapp Biopharmaceutical.

WHO dnes už skôr oficiálne oznámila koniec samostatnej epidémie eboly v Konžskej demokratickej republike (KDR), ktorá nesúvisí so súčasným rozsiahlym šírením ochorenia v štátoch západnej Afriky. Od augusta tohto roka sa na severovýchode stredoafrickej KDR nakazilo ebolou celkovo 66 ľudí, z ktorých 49 zomrelo.  WHO v súlade so svojimi predpismi dnes teda vyhlásila koniec lokálnej epidémie v provincii Équateur, keďže tam počas 42 dní (dvojnásobku inkubačnej doby eboly) nepribudli nijaké nové prípady ochorenia.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com