Eutanázia je čoraz viac želanou témou

Senior doctor with his sick patient
Eutanázia je čoraz viac želanou témou a ľudia si častejšie uvedomujú svoju autonómiu v rozhodovaní o vlastnom živote. Tvrdí to podpredsedníčka SaS Jana Kiššová v reakcii na rozhodnutie francúzskych politikov, ktorí dali právo nevyliečiteľne chorým ľuďom rozhodnúť sa pre možnosť zostať až do smrti v bezvedomí.

“Táto ‘medicínska metóda’ je často označovaná aj ako aktívna forma nepriamej eutanázie. Toto, ako aj prieskum verejnej mienky, v ktorom sa až 96 percent respondentov vyjadrilo súhlasne za tento návrh, sú dôkazom, že eutanázia je stále viac a viac želanou témou,” zdôraznila Kiššová. Aj preto v auguste minulého roku otvorila na túto tému celospoločenskú diskusiu. “V slobodnej krajine patrí ľuďom možnosť rozhodovať o svojom živote, ako aj o jeho dôstojnom ukončení v prípade smrteľnej choroby a obrovských bolestí. Je dôležité diskutovať aj o menej príjemných témach, pretože ich ignoráciou sa nevyriešia,” dodala poslankyňa.

Kiššová ešte v januári pre TASR uviedla, že spoločenská diskusia o eutanázii prebieha a o tejto téme by sa na jar mala uskutočniť aj odborná konferencia. Poslankyňa zároveň odhadla, že samotný zákon umožňujúci dobrovoľnú smrť nevyliečiteľne chorých by mohol byť do parlamentu predložený koncom leta. “Väčšinou sa stretávam s ľuďmi, ktorí pracujú s ťažko chorými. Oni na rovinu nepovedia, že eutanázia áno, ale niektoré prípady sú také ťažké, že záver života je zbytočným utrpením,” upozorňovala začiatkom roka. Na otázku, či si myslí, že pre svoj návrh získa v parlamente podporu, odvetila, že prieskumy na túto tému hovoria jasne. “Eutanázia je žiadaná, závisí to však od politickej vôle. Priznávam, že je to veľmi odvážna téma, netrúfam si preto povedať áno alebo nie. Logické argumenty sú však na strane eutanázie,” tvrdí Kiššová.

V septembri 2014 boli prezentované výsledky prieskumu agentúry Focus, z ktorých vyplynulo, že celkovo 58,8 percenta respondentov považuje za dôležité, aby sa na Slovensku riešila otázka eutanázie. Rovnako väčšina (55,9 percenta) opýtaných súhlasila s tým, aby mal ťažko chorý človek, ktorý trpí nevyliečiteľnou chorobou, možnosť na svoju žiadosť ukončiť svoj život za asistencie lekára.

Agentúra respondentov najskôr požiadala o ich názor, do akej miery vôbec v súčasnosti považujú riešenie otázky eutanázie na Slovensku za dôležité alebo nedôležité. Znenie otázky: “A teraz sa venujme situácii, keď by ťažko chorý človek, ktorý trpí nevyliečiteľnou chorobou a znáša veľké utrpenie, mal právo na svoju žiadosť dobrovoľne ukončiť svoj život za asistencie lekára (tzv. eutanázia). Považujete v súčasnosti za dôležité alebo nedôležité riešiť túto otázku na Slovensku?”

Možnosť “veľmi dôležité” si vybralo 20,6 percenta opýtaných, “skôr dôležité” 38,2 percenta, “skôr nedôležité” 20,4 percenta, “vôbec nie dôležité” 13,6 percenta a nevedelo odpovedať 7,1 percenta respondentov. Celkovo teda takmer šiesti z desiatich (58,8 percenta) opýtaných považuje za dôležité, aby sa na Slovensku v súčasnosti riešila otázka eutanázie.

Respondentom bola následne položená otázka: “Vy osobne, do akej miery súhlasíte alebo nesúhlasíte s tým, aby ťažko chorý človek, ktorý trpí nevyliečiteľnou chorobou a znáša veľké utrpenie, mal možnosť na svoju žiadosť dobrovoľne ukončiť svoj život za asistencie lekára?” Odpoveď “rozhodne súhlasím” si vybralo 17,7 percenta opýtaných, “skôr súhlasím” 38,2 percenta, “skôr nesúhlasím” 17,9 percenta, “rozhodne nesúhlasím” 17,5 percenta a 8,8 percenta respondentov nevedelo odpovedať. Viac ako polovica (55,9 percenta) opýtaných teda súhlasila s tým, aby mal ťažko chorý človek, ktorý trpí nevyliečiteľnou chorobou, možnosť na svoju žiadosť ukončiť svoj život za asistencie lekára.

Zdroj: TASR
Foto: fotolia.com