Francúzsky parlament rokuje o legalizácii ultmenia smrteľne chorých

Senior doctor with his sick patient

Francúzsky parlament začal dnes rokovať o návrhu zákona, ktorý poskytne právo na hlboké a neprerušené utlmenie až po smrť v prípade smrteľne chorých pacientov, ktorí o to požiadajú lekárov. Napísala to agentúra AP. Návrh zákona, ktorý znamená krok bližšie k eutanázii, presadzuje socialistická vláda. Prerokovávaná legislatíva pritom nepočíta s odporúčaním smrtiacej injekcie a vypúšťa pojmy ako eutanázia či asistovaná samovražda.

Premiér Manuel Valls v prejave pred dolnou komorou parlamentu ocenil “reformu, ktorá zdôrazňuje právo zomrieť v pokoji, dôstojnosti a bez utrpenia”.

Zákon poskytne ľuďom právo na “hlboké a neprerušené utlmenie až po smrť” na žiadosť pacientov, ale iba v prípade, že ich zdravotné podmienky sú v krátkodobom horizonte život ohrozujúce.

Lekári budú môcť v súlade s danou legislatívou postupovať na základe život ukončujúcich pokynov po vyslovení osobnej žiadosti pacientov, alebo ich písomnej vôle, ktorú vyjadrili v predstihu a aktuálne ju už nie sú schopní vyjadriť.

Hlasovanie v súvislosti týmto návrhom zákona je v dolnej komore francúzskeho parlamentu naplánované na budúci týždeň, následne sa o ňom bude rokovať v Senáte.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com