IKEM vlani pri 420 výkonoch transplantoval rekordných 459 orgánov

ChirurgienPražský Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) má za sebou rekordný rok v počte transplantácií. Pri 420 výkonoch transplantovali v roku 2013 celkove 459 orgánov, čo je o 63 viac než v roku 2012. V 39 prípadoch jednému príjemcovi transplantovali dva orgány naraz – pankreas, srdce, pečeň alebo Langerhansove ostrovčeky, vždy v kombinácii s obličkou. Podľa Veroniky Velcovej, tlačovej hovorkyne IKEM, priemerne týždenne urobia 9 transplantácií.

Obličky od žijúcich darcov vydržia viac

„Historicky najvyšší počet výkonov sa nám podarilo dosiahnuť pri pečeni, kde sme dokázali transplantovať 87 štepov a tiež pri kombinácii slinivky brušnej spolu s obličkou. Tu sa nám počet vyšplhal na 30 zákrokov. Avšak celkove najvyšší počet, tak ako vždy doteraz, sme dosiahli pri transplantáciách obličiek. Tých bolo vlani 282, z toho 65 od žijúcich darcov, čo je tiež najviac v histórii tohto programu,“ hovorí prednosta Transplantcentra IKEM MUDr. Pavel Trunečka, Csc.

V ostatných dvoch rokoch sa darí transplantáciám obličiek od žijúcich darcov a naplno sa rozbehol aj program párových výmen. Ako hovorí MUDr. Jiří Froněk, prednosta Kliniky transplantačnej chirurgie IKEM, transplantácie obličiek od živých darcov majú významne lepšie výsledky ako od mŕtvych darcov. Orgán vydrží i trikrát dlhšie, teda viac než 20 rokov.

Svetový unikát: jedna pečeň dvom dospelým

K mimoriadnym úspechom IKEMu, okrem absolútne najvyššieho doteraz dosiahnutého počtu zákrokov v programe transplantácii pečene, patrí aj 14 splitov (rozdelenia) pečene, z toho v 6 prípadoch pre detských príjemcov.

IKEM si za rok 2013 pripisuje aj jeden svetovo významný unikát – podarilo sa tu rozdeliť jednu pečeň metódou splitu medzi dvoch dospelých v akútnom stave po otrave muchotrávkou zelenou. „Boli sme v eticky veľmi zložitej situácii – jedna pečeň, dvaja pacienti, doteraz nerobený enormne technicky obtiažny výkon, navyše všetko muselo byť vykonané čo najrýchlejšie. Ak by sme transplantovali len jedného pacienta, druhý by určite zomrel. Vedomí si všetkých rizík som sa rozhodol riešiť situáciu novou metódou,” dodáva MUDr. Jiří Froněk, PhD, FRCS. Nebyť okamžitého zásahu, mladý pár by sa nedožil ani ďalšieho rána. Teraz, 4 mesiace po transplantácii, sa obom zachráneným darí veľmi dobre.

Poisťovne súhlasili s balíčkami

Uskutočniť také množstvo transplantácií bolo možné najmä vďaka vyjednávaniu so zdravotnými poisťovňami a dohodám o zavedení tzv. transplantačných balíčkov, v ktorých bola zahrnutá starostlivosť o pacienta pred, počas aj po transplantácii. Celkove vlani česká Všeobecná ZP zaplatila IKEM za transplantácie 253 miliónov Kč, z toho 145 miliónov vďaka vzájomnej dohode o balíčkových cenách. Podľa úhradovej vyhlášky by vlani IKEM od VZP dostal za rovnakú starostlivosť len 108 miliónov Kč. ,,VZP k takémuto kroku pristúpila s vedomím, že tak vysoko špecializované pracoviskonako je IKEM, sa nedá vtesnať do tabuliek a vzorcov a vyžaduje si individuálny prístup,“ uviedol hovorca VZP Oldřich Tichý. Aj tento rok platby VZP pre IKEM stúpnu. Zatiaľ čo vlani to bolo spolu 1,55 miliardy Kč, v tomto roku VZP počíta so sumou 1,61 miliardy korún.

IKEM je v Českej republike priekopníkom v transplantáciách. Prvé srdce tu transplantovali pred 30 rokmi, 31. januára 1984. Pacient s ním žil 13 rokov a zomrel v roku 1997. Najstarší žijúci človek s transplantovaným srdcom v ČR dostal nový orgán v roku 2005, keď mal 74 rokov. Odvtedy žije aktívnym životom.

Autor: ok

Ilustračné foto: fotolia.com