Kategorizáciu liekov preverí polícia, MZ SR podalo trestné oznámenie

Pills

Kategorizáciu liekov, v rámci ktorej sa rozhoduje o ich úhradách od zdravotných poisťovní, preverí polícia. Ministerstvo zdravotníctva podalo 30. augusta trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenia, že sa pri tomto procese nedodržali zákonné podmienky. Podanie sa týka dvoch liekov, ďalšie ministerstvo v súčasnosti preveruje.

“Existuje podozrenie, že za obdobie posledných štyroch rokov nebola správne vypočítaná nákladová efektivita podľa parametra QALY. Z analýzy preverovaných liekov bolo zistené podozrenie, že nebola splnená podmienka nákladovej efektívnosti v zmysle zákonných ustanovení pri rozhodovacom procese zaraďovania do zoznamu kategorizovaných liekov,” uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková. Na podanie trestného oznámenia upozornil ako prvý Denník N.

Pochybnosti pri kategorizácii liekov potvrdzujú aj zistenia TASR a denníka Sme. Tie ukázali, že niektoré farmafirmy plnili podmienky na vstup do systému úhrad po svojom. Parameter QALY zohľadňuje pridanú hodnotu lieku a peniaze, ktoré treba navyše na liečbu ním vynaložiť. Má pomôcť nakúpiť za čo najmenej peňazí čo najviac zdravia. Pri schvaľovaní viacerých liekov, ktorých zoznam má TASR k dispozícii, však výrobcovia náklady na QALY nepočítali. Senior analytička Health Policy Institute Angelika Szalayová potvrdila, že ministerstvo tak nemalo šancu rozhodnúť, či lieky majú, alebo nemajú byť zaradené.

Na ministerstve zdravotníctva už skončili šéf sekcie liekovej politiky Adam Hlôška aj šéf kategorizačnej komisie Rastislav Pullmann. Za toho teraz ministerstvo hľadá náhradu, Hlôšku od septembra nahradil Matej Petrovič.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com