Kraje dajú pre poskytovateľov sociálnych služieb viac peňazí

Nurse helps the senior woman in washing

Samosprávne kraje dostanú v budúcom roku pre verejných a neverejných poskytovateľov sociálnych služieb od štátu o 8,2 milióna eur viac ako v roku 2015. Dohodlo sa na tom ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny na dnešnom rokovaní s predstaviteľmi poskytovateľov sociálnych služieb a zástupcami všetkých krajov.

Verejní poskytovatelia sociálnych služieb by si mali pritom v budúcom roku prilepšiť o 5,6 milióna eur a neverejní o 2,6 milióna eur. Sociálne služby týchto poskytovateľov tak podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) budú v budúcom roku finančne zabezpečené.

Kým v roku 2015 mali kraje na tento účel k dispozícii vyše 198 miliónov eur, v roku 2016 to má byť 206,3 milióna. Pre porovnanie, v roku 2014 predstavovala táto suma podľa rezortu práce 192 miliónov eur.

“Sú vytvorené z tohto pohľadu všetky predpoklady pre to, aby sociálne služby tak verejných, ako aj neverejných poskytovateľov mohli v priebehu kalendárneho roka 2016 fungovať,” opísal Richter po dnešnom rokovaní. Pritom je podľa neho dôležité, že všetky vyššie územné celky plánujú na budúci rok navýšenie prostriedkov nielen pre verejných, ale aj pre neverejných poskytovateľov.

Výnimkou je len Nitriansky kraj, ktorý paradoxne navyšuje tieto prostriedky najviac, o 2,5 milióna eur, ale len pre verejných poskytovateľov sociálnych služieb. “Preto som požiadal zástupcu Nitrianskeho samosprávneho kraja, že chcem rokovať s predsedom kraja, aby sa navýšenie prerozdelilo aj na neverejných poskytovateľov,” avizoval Richter.

Napríklad Žilinský samosprávny kraj plánuje podľa jeho predsedu Juraja Blanára (Smer-SD) zvýšenie prostriedkov pre verejných poskytovateľov o 7,2 % a pre neverejných 10,5 %. “Môžem skonštatovať, že všetky požiadavky, ktoré sú na nás kladené, budeme napĺňať bezo zvyšku aj v budúcom roku,” dodal Blanár.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com