Lekárnici chcú vedieť, aká je “lieková história” pacienta

Syringe And Pills. Clipping path included.

Lekárnici volajú po tom, aby mohli mať prístup k liekovej histórii pacienta. V súčasnosti im to zákon neumožňuje. Podľa Slovenskej lekárnickej komory (SLEK) by tak vedeli lepšie posúdiť, ktoré lieky môže pacient užívať, aby neprišlo k nežiaducim kontraindikáciám a zdravotným problémom pacientov.

“Vidím mnohokrát iba tie lieky, ktoré má pacient teraz momentálne predpísané,” uviedol prezident Európskeho zväzu lekárnikov pre rok 2014 Štefan Krchňák. Ako dodal, môže sa stať, že pacient má doma ďalší liek a môže tak užívať dva lieky, ktoré sa spolu užívať nemôžu. Krchňák uviedol príklad 86-ročnej dámy z Holandska, ktorá dostala niekoľko predpisov na rôzne lieky s tou istou účinnou látkou, čo spôsobilo jej smrť.

“Nemám záujem vidieť konkrétne diagnózy. Potrebujem vidieť tie konkrétne lieky, lebo potrebujem pozerať kontraindikácie na základe účinných látok. Potrebujem vidieť všetky lieky, ktoré ten pacient užíva, aby som vedel povedať, že tieto a tieto lieky sa môžu užívať, tieto sa môžu užívať za splnení určitých bezpečnostných kritérií a tieto lieky sa nesmú užívať,” zdôraznil Krchňák.

Ako dodal, v súčasnosti na Slovensku neexistuje databáza liekovej histórie a ani ju lekárnici na základe zákona nemôžu vytvoriť. “Ja v lekárni nemôžem zhromažďovať tieto informácie,” dodal Krchňák s tým, že treba na to zmenu zákona.

Ako príklad databázy by pre Slovensko mohlo poslúžiť Francúzsko. Tam je celonárodný systém založený na súhlase pacienta. Ako dodali lekárnici, tento systém napríklad priniesol pozitívum v tom, že lekári a lekárnici začali v predpisovaní liekov medzi sebou viac komunikovať. Takéto niečo by podľa Krchňáka mohlo fungovať aj na Slovensku a prepojili by sa tak medzi sebou všetky lekárne. Takáto databáza podľa Krchňáka nie je drahá záležitosť. “Tá aplikácia vo Francúzsku bola celkom lacná, napriek tomu, že je tam prepojených 20.000 lekární,” dodal šéf európskych lekárnikov.

Lekárnici volajú po zmene aj z toho dôvodu, že nesú zodpovednosť za to, aký liek pacientovi vydajú. “Práve preto sa cítime dosť limitovaní, pretože tá zodpovednosť je na lekárnikovi. Lekár sa môže pomýliť, lekárnik by sa nemal,” zdôraznil Krchňák. Ako dodal, už dnes, keď lekárnici vidia na recepte nezrovnalosti v liekoch, tak kontaktujú lekárov.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com