Liečbu v zahraničí poisťovne schválili vlani stovkám Slovákom

TASR

Zdravotné poisťovne vlani schválili plánovanú liečbu v zahraničí v 803 prípadoch. Zaplatili za ňu viac ako 3,5 milióna eur. Najviac návrhov schválila najväčšia Všeobecná zdravotná poisťovňa. Vyplýva to zo správy Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Súhlas zdravotné poisťovne udeľovali napríklad v prípade, že ochorenie nebolo možné diagnostikovať a liečiť v SR v primeranom čase, liečba nebola dostupná, alebo sa vyčerpali na Slovensku všetky možnosti. Medzi najčastejšie zákroky, ktoré Slováci podstupujú v zahraničí, patria transplantácie pľúc a pečene či neurochirurgické operácie mozgu gama nožom.

Slovenskí poistenci majú od roku 2013 možnosť čerpať plánovanú zdravotnú starostlivosť aj bez súhlasu poisťovne. Za tú vlani zdravotné poisťovne zaplatili 234.000 eur, išlo o 829 prípadov. Väčšinou šlo o ambulantnú zdravotnú starostlivosť. Tú na rozdiel od ústavnej poisťovne dopredu neschvaľujú.

Nárok na preplatenie ambulantnej zdravotnej starostlivosti majú slovenskí pacienti v rámci ktoréhokoľvek štátu Európskej únie. Zdravotná poisťovňa im má takýto výkon uhradiť, pokiaľ o to následne požiadajú, do výšky úhrady nákladov v SR. V prípade nemocničnej zdravotnej starostlivosti je súhlas vopred potrebný.

Zdroj: TASR

Foto: TASR