M. Forai sa chce vyhnúť prešetrovaniu, tvrdí M. Beblavý

Odchádzajúci šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Marcel Forai sa odstúpením z funkcie snaží vyhnúť prešetrovaniu v parlamentnom výbore. Myslí si to nezaradený poslanec a podpredseda Siete Miroslav Beblavý. V stredu (23.9.) ráno sa mal totiž výbor pre nezlužiteľnosť funkcií zaoberať jeho podnetom na Foraia pre zmluvy medzi poisťovňou a jeho tetou.

Poslanec Beblavý je rád, že Forai prijal zodpovednosť a odchádza, k čomu ho aj vyzýval. Jeho krok však považuje za prejavenie minima politickej kultúry. Ľutuje, že si pôjde užívať “predčasný dôchodok” do svojho bytu v bratislavskom River Parku a nebude vzhľadom na chýbajúci zákon o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov znášať dôsledky svojho konania.

Trápia ho tiež vyjadrenia ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smer-SD) o možnom Foraiovom návrate po prešetrení veci Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Poukazuje, že ten nemá na takýto krok potrebné kompetencie a ovládajú ho nominanti Smeru-SD. “Buď sú to len prázdne reči pri odstúpení, aby nebolo vidno hanbu, alebo pripravujú skrytý návrat. To ja netuším,” povedal pre TASR. Podľa jeho názoru má však Forai “toľko za ušami”, že jeho návrat do akejkoľvek verejnej funkcie je neprijateľný.

Zdroj: TASR

Foto: TASR