Minister Babiš chce riešiť kauzy v českom zdravotníctve

bunz12

Minister financií Českej republiky Andrej Babiš sa rozhodol preveriť viaceré sporné kauzy vo financovaní českého zdravotníctva. Na webe zverejnil otvorený list, kde vyzýva ministra zdravotníctva ČR a štátnu zdravotnú poisťovňu, aby riešili situáciu okolo Protónového centra Praha. Toto zdravotnícke zariadenie je súkromným objektom v areáli Nemocnice na Bulovke a využíva svoje prístrojové vybavenie na liečbu nádorových ochorení. Babiš upozorňuje, že zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti medzi Všeobecní zdravotní pojišťovnou (VZP) a centrom podpísal v roku 2006 Antonín Pečenka ako nútený správca VZP a zároveň zamestnanec Ministerstva zdravotníctva ČR bez výberového konania a bez prekorovania zmluvy na ministerstve. Polícia sa týmto prípadom zaoberá už od minulého roku a zatiaľ obvinila jednu osobu. Minister Babiš ďalej tvrdí, že ak VZP čo najskôr nepodá na súde žalobu na neplatnosť zmluvy, štát môže zaplatiť za prevádzku Protónového centra Praha až 15 miliárd českých korún. Následne by VZP mala podľa neho podať žalobu na Pečenku. VZP naopak oponuje, že zatiaľ nevznikla žiadna škoda, preto nemá dôvod obrátiť sa na súdy. Proti Babišovým tvrdeniam sa ohradil nielen český minister zdravotníctva Svatopluk Němeček, ale aj dotknuté centrum. Napriek tomu, že okrem Babiša všetky zainteresované strany tvrdia, že urobili všetky potrebné právne kroky, kauza je čoraz zamotanejšia. Hoci Ministerstvo zdravotníctva ČR a VZP svorne tvrdia, že situáciu kontrolujú, je známe, že Protónové centrum Praha chystá arbitráž, pretože VZP neplní spornú zmluvu a spochybňuje ju…

V druhom prípade minister Babiš otvoril Pandorinu skrinku revíziou projektu 4MEDi, ktorá je podľa neho len vrcholom korupčného ľadovca v českom zdravotníctva. Ako sa vyjadril v rozhovore pre český portál Medical Tribune.cz, už počas Topolánkovej vlády bola cielene firmou PrimeCell vytunelovaná štátna Tkanivová banka v Brne. Firma PrimeCell sa podľa Babiša od začiatku javila ako veľmi pochybná a napokon spolu so svojimi dcérskymi spoločnosťami dokázala “zhltnúť” takmer miliardu českých korún zo štátnych dotácií. Majiteľ týchto spoločností vraj dodnes nedokázal preukázať žiadne vedecké výsledky súvisiace s aktivitami svojich firiem. Minister financií ČR vo svojich konštatovaniach zašiel ešte ďalej – uviedol, že riaditeľom jednej z dcérskych firiem tejto spoločnosti bol donedávna súčasný minister zdravotníctva ČR Svatopluk Němeček. Ako flagrantný príklad pochybných praktík v českom zdravotníctve Babiš uvádza príklad firmy 4MEDi, ktorá postavila za štátne peniaze (takmer miliardu českých korún) svoj areál vo Fakultnej nemocnici v Ostrave. Využívať však bude údajne iba polovicu, druhú polovicu sa chystá komerčne prenajímať, čo ministra financií pobúrilo. Projekt nazval “skvelým realitným biznisom” za štátne peniaze.

Zdá sa, že Andrej Babiš poriadne rozvíril prach v českom zdravotníctve. Otvorene hovorí o kauzách, z ktorých viaceré ťažili českú verejnosť niekoľko rokov, ale otvára aj nové prípady, ktorých financovanie je na prvý pohľad neštandardné. Neskryte ich pomenúva a žiada vysvetlenie. Vzhľadom na intenzívnu diskusiu, ktorú jeho slová vyvolali, možno očakávať v ich vývoji ďalšie zaujímavé zvraty.

Autor: poly

Zdroj: komentár ministra financií ČR Andreja Babiša sa nachádza na webovej stránke Medical_Tribune

Foto: fotolia.com