Na kardiológii v Levoči už vyšetrujú cievy a srdce ultrazvukom

Foto - Nový špičkový ultrazvukový prístroj - kópiaNový špičkový kardiologický prístroj určeným na vyšetrenie širokého spektra ochorení srdca a ciev pribudol dnes v Kardiologickej ambulancii vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou Levoča. Prístroj s transezofageálnou sondou za viac ako 60 tisíc eur umožňuje exaktnú ultrazvukovú diagnostiku srdca a ciev.

„Vďaka transezofageálnej sonde je možné presnejšie diagnostikovať ochorenia srdca a zobrazovať aj tie jeho časti, ktoré nie sú dostupné pri bežnom echokardiografickom vyšetrení cez hrudnú stenu. Túto diagnostickú metódu nemajú okolité nemocnice vo svojom portfóliu, a preto sme pripravení robiť toto vyšetrenie aj pre ich pacientov,“ uviedla lekárka kardiologickej ambulancie MUDr. Mária Orolínová.

Ako informovala hovorkyňa Agel SK Marta Csergeová, hlavnými výhodami prístroja je jeho mobilita, väčšie rozlíšenie zobrazenia, digitálny softvér a tiež fakt, že nález sa dá posielať cez počítač. Vyšetrenie trvá v priemere 15 minút, v prípade zložitej diagnostiky aj dlhšie.

Kardiologická ambulancia v levočskej nemocnici zabezpečuje ambulantnú odbornú starostlivosť pre 35 000 pacientov a konziliárne služby pre pacientov hospitalizovaných v nemocniciach v Levoči a v Krompachoch. „Pracovisko zabezpečuje echokardiografické výkony predovšetkým pacientom trpiacim na kardiovaskulárne ochorenia,“ dodala MUDr. Mária Orolínová.

Autor: PK

Foto: archív Agel SK