Na Slovensku je SARI aj chrípka typu AH1N1, pacientky neboli očkované

Vaccination des seniors

Aj napriek neustálym upozorneniam epidemiológov, že  proti chrípkovým ochoreniam a ich komplikáciám sa majú očkovaním chrániť hlavne rizikové skupiny, medzi ktoré patrí predovšetkým zdravotnícky personál, či chorí na cukrovku, alebo aj tehotné ženy, prax ukazuje, že ľudia tieto rady väčšinou ignorujú.

V 7. kalendárnom týždni RÚVZ Žiar nad Hronom hlásil do systému monitorovania chorobnosti prípad SARI (ťažké akútne respiračné ochorenie) u 38-ročnej ženy v 34. týždni gravidity. Najskôr bola prijatá na gynekologické oddelenie v Banskej Štiavnici, kde jej urgentne urobili cisársky rez v spinálnej anestézii. Pooperačný priebeh bol bez komplikácií, na druhý deň však pacientka začala sucho kašľať, mala nádchu a sťažovala sa dušnosť s bolesťou na hrudníku. Lekári urobili všetky potrebné vyšetrenia a odbery, pacientke podávajú antibiotiká aj antivirotiká. Výsledky laboratórnych testov ešte nie sú k dispozícii.

Druhý prípad SARI sa týkal 64-ročnej pacientkky s diabetes mellitus. Bola prijatá na interné oddelenie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici ako dekompenzovaný pacient s diabetes mellitus s febrilitami,  pôvodne pripisovanými sepse pri gangréne dolnej končatiny. Lekári však vyslovili aj podozrenie na chrípku, ktoré bolo v stredu potvrdené rýchlotestom na AH1. Včerajšie testy potvrdili metódou PCR chrípku typu A(H1N1). Pacientka je v súčasnosti preložená na ARO, užíva antivirotiká, predpísaná je aj ďalšia liečba. Jej stav je vážny.

Zdroj:Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banyskej Bystrici

Foto: fotolia.com