Nedostupných 170 liekov? Podľa MZ SR ide o poplašnú správu

OLYMPUS DIGITAL CAMERATvrdenia o nedostupnosti viac ako 170 liekov na Slovensku sú podľa ministerstva zdravotníctva zavádzajúce. Rezort tak reagoval na zoznam liekov, ktorý 5. novembra 2013 zverejnila Slovenská lekárnická komora na svojej internetovej stránke s tým, že sú nedostupné.

,,Analýza ministerstva dokázala, že zverejnenie zoznamu je šírením poplašnej správy medzi občanmi. Informácie, ktoré má ministerstvo zdravotníctva k dispozícii dokazujú, že dané lieky sú dostupné u viacerých distribučných spoločností,” uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Slovenská lekárnická komora obvinenie zo šírenia poplašnej správy odmieta a trvá na tom, že lieky sú reálne nedostupné.

Zoznam liekov a ich dostupnosť preverovalo ministerstvo počas štyroch dní priamo u výrobcov aj distribučných spoločností. O nekorektnosti zoznamu údajne nedostupných liekov podľa ministerstva svedčia aj ďalšie fakty. “Lekárnici naň totiž pripísali aj také lieky, ktorých držitelia registrácie Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv nahlásili prerušenie dodávok, respektíve ich výpadok. Medzi viac ako 170 farmaceutikami sa našli dokonca aj také, ktoré nie sú uvádzané v kategorizačnom zozname, čo znamená, že výrobcovia nemajú zo zákona povinnosť zabezpečiť ich dostupnosť. Pre pacientov sa v prípade potreby získavajú prostredníctvom mimoriadneho dovozu, ktorý schvaľuje ministerstvo zdravotníctva,” vysvetľuje hovorkyňa.

Vyhodnocovanie dostupnosti liekov na pravidelnej báze vykonáva nielen ministerstvo zdravotníctva, ale aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Od januára tohto roka platí novela zákona o lieku, ktorý prísne monitoruje vývoz liekov. Práve na základe tejto zmeny tento rok Štátny ústav pre kontrolu liečiv zakázal vývoz štyroch liekov. Zároveň ministerstvo zdravotníctva udelilo historicky prvú pokutu vo výške 10 000 eur za nedostupnosť lieku na liečbu vysokého krvného tlaku.

Autor: PK

Ilustračné foto: archív