Nezamestnaných ľudí so zdravotným postihnutím pribúda

Architectural barrier

Počet nezamestnaných ľudí so zdravotným postihnutím v posledných rokoch vzrástol. V roku 2012 ich úrady práce evidovali približne 12.500, v súčasnosti ich je viac ako 13.000 z celkového počtu 300.000 nezamestnaných. Povedal to dnes štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Branislav Ondruš na medzinárodnej konferencii v Bratislave, ktorá sa venuje sociálnej integrácii takýchto ľudí.

Tento nárast je podľa Ondruša “relatívne malý”. Ministerstvo chce však začiatkom budúceho roka zvýšiť zamestnanosť ľudí so zdravotným postihnutím cez viaceré projekty. Jeden z nich by sa mal orientovať na zamestnávanie mladých, špecifickou skupinou v rámci neho budú aj tí s hendikepom.

Mimovládny sektor však s počtami ministerstva práce nesúhlasí. “Nezamestnaných ľudí s postihnutím je oveľa viac,” podotkla Elena Kopcová, prezidentka občianskeho združenia Tenenet, ktoré pre takýchto ľudí vykonáva služby zamestnanosti.

Zo všetkých 240.000 ekonomicky aktívnych zdravotne postihnutých nemá podľa nej prácu asi 70 percent. “Sú dobrovoľne nezamestnaní. Hoci mnohí na úrady práce idú, nemajú pre nich pracovné miesta,” vysvetlila. Často sa tak v tejto inštitúcii ani nezaevidujú, zdravotné odvody sú za nich platené i tak.

Slovensko podľa nej potrebuje komplexný zákon, ktorý sa bude zaoberať životom ľudí so zdravotným postihnutím “od narodenia až po smrť”. “Momentálne tu chýba právna norma, ktorá týchto ľudí vyčleňuje ako samostatnú skupinu,” myslí si Kopcová. Podľa Ondruša ministerstvo práce neplánuje v tejto chvíli samostatný zákon. V marci sú voľby a rezort by ho dovtedy nestihol pripraviť. “Ak by ale takáto potreba vznikla v budúcnosti, tak sa nebránime diskutovať o tejto veci,” uzavrel.

Medzinárodná konferencia o pracovnej a sociálnej integrácii mladých ľudí so zdravotným postihnutím bude pokračovať aj v utorok (24.11.) Zúčastňujú sa na nej štátny, mimovládny, súkromný sektor a mnohí zahraniční odborníci. Organizuje ju občianske združenie Tenenet v spolupráci s viacerými národnými a nadnárodnými organizáciami.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com