Nitrianski onkologickí pacienti majú nárok na vyhradené parkovanie

parking ticket on car windscreen

Onkologickí pacienti budú mať v Nitre nárok na vyhradené parkovacie miesto. Podmienkou je, že musia byť držiteľmi preukazu zdravotne ťažko postihnutého. Vyplýva to zo znenia nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré na svojom júnovom rokovaní schválili mestskí poslanci. Doteraz mali na vyhradené parkovacie miesto nárok iba vozičkári alebo ľudia, ktorí k pohybu potrebovali dve francúzske barly.

Podľa mestskej poslankyne Petry Ajdariovej však majú podobný problém s mobilitou aj onkologickí pacienti. “Liečba chemoterapiou a rádioterapiou je naozaj veľmi náročná a z praxe vieme, že ľudia s onkologickým ochorením majú často problémy s pohybom, preto je veľmi dobré, že k tejto zmene vo VZN došlo,” doplnila poslankyňa Anna Šmehilová.

Nové nariadenie mesta prináša aj ďalšiu zmenu. Hoci podľa jeho pôvodného znenia si radnica mala za vyhradené parkovacie miesto účtovať poplatok, napokon ho bude ľuďom, ktorí naň majú nárok, poskytovať bezplatne. “Za jedno takéto parkovacie miesto by mesto malo zinkasovať ročne približne 18 eur. Myslím, že z toho nezbohatneme, je to zbytočné a malo by to z VZN vypadnúť,” uviedol poslanec Milan Burda. S jeho návrhom sa napokon stotožnili aj ďalší poslanci a zastupiteľstvo napokon poplatky za vyhradené parkovanie v novom nariadení zrušilo.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com, TASR