Nové urgentné príjmy očakávajú aj v Dolnom Kubíne a Trstenej

Doctors Hospital Corridor Nurse Pushing Gurney Stretcher Bed
Nový urgentný príjem s veľkými očakávaniami vítajú v obidvoch oravských nemocniciach. Zatiaľ čo v Dolnom Kubíne ho vybudujú ešte tento rok, v Trstenej je výstavba náročnejšia a potrvá približne do februára 2017.

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) v súčasnosti buduje urgentné príjmy vo všetkých štyroch nemocniciach vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Predseda ŽSK Juraj Blanár to považuje za prioritu. “Aj napriek nepriaznivému počasiu pokračujú práce takmer všade podľa plánov,” uviedol.

“Urgentný príjem bude slúžiť na zabezpečenie a poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti všetkým osobám v kritickom stave, teda ľuďom s úrazom, neúrazovou náhlou poruchou zdravia alebo náhlym zhoršením iného ochorenia,” opísala riaditeľka Hornooravskej nemocnice s poliklinikou v Trstenej Eleonóra Kadlečíková. Novinkou bude podľa jej slov aj tzv. triáž, teda triedenie pacientov. O tom, kedy sa pacient dostane na vyšetrenie, nebude rozhodovať čas, kedy prišiel, ale to, ako vážny je jeho zdravotný stav.

Najväčšou investíciou je podľa riaditeľa odboru investícií Úradu ŽSK Vladimíra Majtána budovanie urgentného príjmu v Hornooravskej nemocnici v Trstenej za 931.000 eur. “Cena je najvyššia, pretože tu od základov staviame úplne novú budovu. Časť musíme pristaviť aj k Liptovskej nemocnici v Liptovskom Mikuláši, tu je investícia 630.000 eur. Rekonštrukčné práce v Kysuckej nemocnici v Čadci si vyžiadajú okolo 396.000 eur a v Dolnooravskej nemocnici v Dolnom Kubíne 283.000 eur,” vymenoval.

Verejné obstarávania pre prístrojové a iné materiálno-technické vybavenie ešte prebehnú jednotlivo v každej nemocnici. “Predpokladáme, že pôjde o ďalšie prostriedky vo výške jeden až jeden a pol milióna eur. Elektronickými aukciami sa však ceny môžu znížiť,” doplnil Blanár s tým, že spolu s prístrojovým vybavením počíta ŽSK s nákladmi približne 3,5 milióna eur.

Riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Anna Majbíková zdôraznila, že technika bude spĺňať prísne európske normy a parametre. “Vzniknú tu úplne nové jednotky úrazovej starostlivosti, všeobecnej urgentnej starostlivosti, samozrejmosťou budú odborné ambulancie a ďalšie nevyhnutné priestory,” dodala.

Zdroj: TASR
Foto: fotolia.com