Umelý pankreas môže byť nádejou pre diabetikov

Vaccine - a doctor giving  vaccination girl, health, prevention

Vedecký výskum pri náhrade telu vlastných orgánov umelými napreduje míľovými krokmi. Ako oznámila agentúra AFP, francúzski vedci vyvinuli umelý pankreas s biologickými prvkami, čo sa považuje za zásadný technický a medicínsky prelom. Jeho klinické testovanie sa plánuje na začiatok roka 2016.

Využitie výsledkov projektu “umelého” pankreasu sa očakáva v roku 2020, čo by znamenalo nádej pre mnohých diabetikov prvého typu, ktorých súčasný počet sa odhaduje na zhruba 25 miliónov na celom svete. “Umelý” pankreas budú tvoriť telu vlastné bunky pankreasu, ktoré vytvoria vedci pomocou genetického inžinierstva alebo budú pripravené z kmeňových buniek. Umiestnia sa na doštičku, ktorá sa implantuje do brucha pacienta pri krátkom chirurgickom zákroku a jej životnosť je plánovaná na 4-6 rokov. Projekt vyvolal medzi odborníkmi veľký záujem, pretože počet transplantácií pankreasu je vo svete trvale nízky a navyše po nich pacienti musia trvale užívať lieky zamedzujúce odvrhnutiu transplantátu. Pri “umelom” pankrease by nebolo potrebné riešiť ani problém imunologickej inkompatibility transplantátu, čo by malo zásadný vplyv nielen na komfort a kvalitu života pacienta, ale znamenalo by to aj mimoriadny ekonomický prínos. Znížili by sa tak náklady na samotnú transplantáciu aj následnú doživotnú zdravotnú starostlivosť o transplantovaného pacienta. Ďalším benefitom by bol fakt, že pacienti by nemuseli čakať na potenciálneho darcu.

Pokiaľ by sa projekt realizoval, priniesol by úľavu miliónom diabetikov, ktorí si denne musia aplikovať inzulín. “Súčasná liečba je síce účinná, ale dlhodobo môže viesť ku komplikáciám, obzvlášť k postihnutiu mozgu a srdca. Naším cieľom je odstrániť aj tieto problémy,” uviedol Michel Pinget z Európskej asociácie pre štúdium diabetu (EASD), ktorá vedie tento projekt v Štrasburgu.

Autor: poly

Foto: fotolia.com