O eutanáziu požiadalo v Kalifornii 504 ľudí

medizin_infusion

Najmenej 504 ľudí v terminálnom štádiu svojej choroby požiadalo v americkej Kalifornii o predpísanie preparátu na dobrovoľný odchod zo života. Asistovaná eutanázia je v Kalifornii možná od vlani, keď tam v júni začal platiť príslušný zákon.

Táto štatistika pritom zahŕňa len osoby, ktoré sa obrátili na združenie Compassion & Choices, ktoré poskytuje informácie o celej procedúre. Združenie sa domnieva, že počet chorých, ktorí sa rozhodli pre eutanáziu, je zrejme vyšší.

Ako upozornila agentúra AP, ide o prvú zverejnenú štatistiku žiadateľov, odkedy zákon nadobudol platnosť. Úrady štátu Kalifornia takúto bilanciu zatiaľ nezverejnili.

Kalifornia je v USA považovaná za štát, ktorý určuje trendy. Spôsob, akým sa tam spomínaný zákon uplatňuje, môže mať vplyv na prax v iných štátoch americkej Únie, poznamenala AP.

Časť kalifornskej verejnosti považuje možnosť dobrovoľného ukončenia života za asistencie lekára za logický vývoj v systéme lekárskej starostlivosti, ktorý teraz síce ľuďom pomáhal žiť dlhšie, ale mal obmedzené možnosti, ako zabrániť pomalej bolestivej smrti.

Kalifornský zákon vznikol podľa vzoru podobného zákona platného v štáte Oregon. Dospelým svojprávnym pacientom trpiacim nevyliečiteľnou chorobou, ktorá im podľa posudku dvoch lekárov nedovolí žiť dlhšie ako pol roka, tento zákon umožňuje požiadať o podanie prípravku na ukončenie života.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com