O sprísnení tabakovej smernice rozhodnú v septembri

ID-100103084Európa má ambíciu znížiť počet fajčiarov v priebehu piatich rokov o dve percentá. Napomôcť by tomu mal napríklad zákaz príchutí cigariet, 75-percentná plocha škatuliek pre zdravotné výstrahy a tiež neutrálne obaly.

Proti štandardizácii obalov

O sprísnenej verzii smernice bude Európsky parlament hlasovať už v septembri 2013.  Podľa oficiálneho stanoviska SR, ktoré v marci tohto roka schválil Výbor Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti, má SR viaceré výhrady voči návrhu revidovanej smernice o tabakových výrobkoch. Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) môže štandardizácia obalov predávaných cigariet či ich priemeru uľahčiť falšovanie cigariet. Rezort zdravotníctva nesúhlasí ani s návrhom na zväčšenie plochy pre varovné označenia na prednej a zadnej strane cigariet na 75 % obalu.Európska únia zamestnávateľov vyzvala slovenských europoslancov, aby za prísnejšiu smernicu nehlasovali.

Návrh revidovanej smernice o tabakových výrobkoch prijala EK v decembri 2012. Ak ju odsúhlasí ešte Európsky parlament a Rada ministrov, mala by vstúpiť do platnosti v rokoch 2015 – 2016.

Tabak zabíja

Ako zverejnila internetová stránka www.euractiv.sk, podľa údajov Eurobarometra v Európe fajčí 28 % populácie, na Slovensku 23 %. Zhruba 700 tisíc Európanov ročne zomiera na dôsledky chorôb spojených s konzumáciou tabaku. Odhad výdavkov na zdravotnú starostlivosť pritom dosahuje 25,3 miliardy eur. Podľa štúdií až 70 % fajčiarov v Európe začalo pritom fajčiť ešte pred dosiahnutím 18. roku života.

(ok)

Ilustračné foto: internet