Obce v Malackom okrese majú po roku nového pediatra

Child at the doctor

V okrese Malacky na Záhorí, ktorý bojuje s nedostatkom všeobecných lekárov pre deti a dorast, začal pôsobiť nový pediater. Lekár, ktorý od začiatku októbra ordinuje v obci Kuchyňa a Sološnica, má v pláne poskytovať zdravotnú starostlivosť aj pre pacientov z Plaveckého Štvrtku, Lábu a Zohoru.

MUDr. Martin Salčík pred nástupom na terajšiu prax pôsobil v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave.

Lekár samosprávneho kraja Valerián Potičný pripomenul neustále sa zvyšujúci priemerný vek lekárov v okrese Malacky, ktorý v súčasnosti prevyšuje 56 rokov. Príchod nového mladého lekára preto označil za výraznú pomoc. „BSK a rovnako aj starostovia dotknutých obcí budú nápomocní každému lekárovi, ktorý sa do tohto okresu chystá,“ povedal Potičný.

Za malý zázrak označil novootvorenú lekársku prax v obci aj starosta Kuchyne Róbert Bujna. “Je to pre nás veľká vec a dúfam, že tu pán doktor bude mať také podmienky, aby vydržal čo najdlhšie,“ povedal starosta.

Problém s nedostatkom detských lekárov sa v okrese Malacky prehĺbil na jar 2015, keď pediatrička, ktorá dovtedy pôsobila v obciach Láb, Zohor a Plavecký Štvrtok, požiadala BSK vzhľadom na svoj vysoký vek o pozastavenie povolenia na prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia.

BSK ako dočasné riešenie vtedy určil zastupujúcich lekárov. Pre obec Láb to bol pediater v Malackách, pre Plavecký Štvrtok a Zohor zasa detský lekár vo Vysokej pri Morave.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com