Ochranný limit na doplatky za lieky sa dotkne všetkých dôchodcov

o_825504

Zdravotné poisťovne budú v rámci ochranného limitu na doplatky vracať pacientom za lieky viac peňazí ako v súčasnosti. Limit sa zníži a zároveň sa bude týkať všetkých dôchodcov aj detí do šesť rokov. Vyplýva to z novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov od Richarda Rašiho, Jozefa Valockého a Vladimíra Baláža (všetci Smer-SD), ktorú dnes 110 hlasmi schválili poslanci. Rozšírenie limitu je súčasťou druhého sociálneho balíčka kabinetu Roberta Fica (Smer-SD).

Viacerým dôchodcom a ťažko zdravotne postihnutým vracajú poisťovne peniaze za lieky od roku 2011. Každý kvartál im pošlú naspäť doplatky, ktoré presiahnu ochranný limit. Ten sa u starobných dôchodcov zníži zo súčasných 45 na 25 eur, u invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu ZŤP z 30 na 25 eur. V prípade dôchodcov sa bude limit po novom týkať všetkých bez ohľadu na výšku dôchodku. U detí bude limit vo výške 8 eur, postihnutým deťom vrátia všetky doplatky.

“Tento krok ochráni pred vysokými doplatkami za lieky občanov s najnižšími príjmami. Na základe toho zaplatia na doplatkoch za lieky výrazne menej ako doteraz,” uviedol hovorca rezortu Peter Bubla. Od novembra tak starobní a invalidní dôchodcovia, ako aj držitelia preukazu zdravotne ťažko postihnutých nebudú platiť za lieky viac ako 100 eur ročne.

“V roku 2014 zdravotné poisťovne vyplatili za doplatky na lieky sumu 1,8 milióna eur 68.000 poistencom. Predpokladá sa, že po zavedení nových limitov spoluúčasti podmienky splní približne 420.000 poistencov a zdravotné poisťovne vyplatia takmer 10 miliónov eur,” píše sa v novele. Peniaze majú po novom vracať už za tretí kvartál tohto roku.

Ochranný limit sa vzťahuje na všetky lieky, ktorých úhradu čiastočne hradí poisťovňa. Spôsob, ako sa finančné prostriedky za doplatky dostanú k pacientom, sa nemení. Občania nemusia kontaktovať zdravotné poisťovne, tie im automaticky vrátia peniaze do 90 dní od skončenia kvartálu. Od zavedenia ochranného limitu vrátili poistencom na doplatkoch milióny eur.

Poslanec Viliam Novotný (nezaradený) cez pozmeňujúci návrh presadzoval, aby boli od vysokých doplatkov za lieky oslobodení aj držitelia minimálne Janského plakety za darovanie krvi. Jeho návrh však plénum nepodporilo. Novotný argumentoval, že dobrovoľní darcovia krvi by mali byť za svoj prínos odmenení viac. “Uvedomujeme si, že darovanie krvi je jedným z najhumánnejších činov a darcovia krvi dennodenne zachraňujú tisíce ľudských životov. Preto si za svoj prínos pre zdravotníctvo zaslúžia viac,” tvrdil Novotný.

Zdroj: TASR

Foto: archív redakcie