Od januára budú české poisťovne pozývať ľudí na skríning rakoviny

WohlfŸhlbauchPoistenci českých zdravotných poisťovní budú od januára 2014 dostávať adresné pozvanie na skríningové vyšetrenia rakoviny prsníka, krčka maternice, hrubého čreva a konečníka. Pri týchto diagnózach zaznamenávajú u našich západných susedov obzvlášť vysoký nárast ochorení, až o 32%. Celkove priemerný počet všetkých novodiagnostikovaných nádorových ochorení v rokoch 1995 – 1999 bol 58 632 za rok, v rokoch 2005 – 2009 to bolo už 77 467 ročne.

Na projekte Ministerstva zdravotníctva ČR, ktorý má podporiť málo využívané skríningové vyšetrenie i zvyšovanie povedomia verejnosti o zodpovednosti za vlastné zdravie, budú participovať všetky zdravotné poisťovne. V priebehu 18 mesiacov by malo dostať adresné pozvanie na preventívne vyšetrenie 3,5 milióna poistencov. Projekt bude sprevádzať informačná kampaň.

Cieľovou skupinou sú v prípade karcinómu prsníka ženy od 45 do 70 rokov, pri karcinóme krčka maternice ženy od 25 do 70 rokov a pri karcinóme kolorekta – muži aj ženy od 50 do 70 rokov. Pozvánky budú poisťovne posielať raz za mesiac v pravidelných intervaloch tým poistencom, ktorí majú v danom období narodeniny. Ak na vyšetrenia neprídu, poisťovňa im pošle pozvanie na vyšetrenie znova.

Ukončenie projektu je naplánované do 30. 6. 2015 a bude stáť 107 miliónov českých korún. Ako informovalo české ministerstvo zdravotníctva 62 miliónov pôjde samotné adresné pozývanie poistencov. 85% z celkovej sumy financuje Európsky fondu pre regionálny rozvoj.

(ok)

Foto: Fotolia