Opozícia chce pre tender leteckej záchranky odvolať ministerku

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOpozičný poslanci chcú odvolať ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú. Dôvodom je, že nové licencie na letecké záchranky v Bratislave a Trenčíne boli v polovici septembra tohto roku pridelené päť dní po vypršaní platnosti predchádzajúcich licencií. Niekoľko dní tak spomínané stanice nemohli poskytovať zdravotnú starostlivosť. Poslanci Viliam Novotný (SDKÚ-DS) a Ivan Uhliarik (KDH) dnes (18.októbra 2013) podali v Národnej rade SR návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, ktorá by mala o odvolaní ministerky rokovať.

Opoziční poslanci nedávno iniciovali poslanecký prieskum na ministerstve, ktorý sa týkal samotného tendra a dôvodov, prečo meškalo vyhlásenie jeho výsledkov. ,,Výberová komisia ministerstva pochybila, vysokí úradníci zanedbali svoje povinnosti a je jasné, že pani ministerka Zvolenská nekonala, keď konať mala. Tým nesie priamu politickú zodpovednosť za päťdňový výpadok záchranného systému na Slovensku,” povedal V. Novotný. Aj I. Uhliarok tvrdí, že ministerstvo zdravotníctva zlyhalo vo svojej úlohe zabezpečiť včasnú zdravotnú starostlivosť pre pacientov.

Ministerka zdravotníctva však už v uplynulých dňoch povedala, že “zákon nebol porušený, nebola porušená ani kontinuita poskytovania zdravotnej starostlivosti vrtuľníkovou záchrannou službou,” skôr naopak, ak by ministerstvo postupovalo inak, porušilo by zákon. Rezort musel dodržať zákon v procese výberového konania a výpadok dvoch staníc neznamená, že nebola zabezpečená adekvátna zdravotná starostlivosť o občanov. Naviac, ministerka ešte 16. septembra 2013 podala podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, aby prešetril prípad z obdobia spomínaných neplatných licencií dvoch leteckých staníc, kedy po dopravnej nehode pri Skalici pacientka pri prevoze do nemocnice sanitkou zomrela.

Mimoriadna schôdza by mala byť zvolaná do siedmich dní.

Foto: redakcia