Peľová sezóna predbehla uplynulé roky, kvitne už aj jaseň

Ash TreePrvý peľ jaseňa, čo je na toto obdobie naozaj nezvyčajné, zachytili v týchto dňoch monitorovacie stanice v Bratislave a Trnave. Peľová sezóna liesky už prešla svojim vrcholom. Najvyššie koncentrácie jej peľu namerali 2. marca 2014 monitorovacie stanice v Banskej Bystrici – 478 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu a Košice – 153 peľových zŕn v metri kubickom  vzduchu.

Vo vzduchu sú vysoké koncentrácie peľu

,,Na ostatnom území sa peľ liesky vyskytoval v stredných koncentračných hladinách. Peľ jelše však dosahoval veľmi vysoké koncentrácie na väčsine územia Slovenska. Najvyššie koncentrácie jeho peľu hlásili monitorovacie stanice Banská Bystrica Bratislava a Košice. Veľmi vysoké koncentrácie dosiahol však aj peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité hlavne v Bratislave“, konštatuje k nezvyčajnému štartu tohtoročnej peľovej sezóny RNDr. Janka Lafférsová, z oddelenia mikrobiológie a biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Toto pracovisko je koordinátorom PIS v SR. Ako dodala odborníčka, vo vzduchu sú alergologicky významné aj spór húb (plesní), zastúpené najmä rodom Cladospórium.

Prognóza alergikov nepoteší

Prognóza pre alergikov na peľ na nasledujúce dni nie je potešiteľná. Aj keď peľová sezóna liesky prešla svojim maximom a pomaly ustupuje, alergologicky významné hladiny jej peľu ešte môžeme očakávať na strednom, severnom a východnom Slovensku. Na tomto území môžeme očakávať aj peľ jelše vo vysokých denných koncentráciách. Následkom teplej zimy podľa súčasnej situácie odborníci očakávajú o 2 – 3 týždne skorší nástup peľovej sezóny aj u ďalších druhov drevín. Zvýšia sa denné koncentrácie najmä peľu ďalších druhov zo skupiny cyprusovité – tisovité, brestu, topoľov a vŕb.

Autor: ok

Foto: fotolia.com