Podmieni Babiš peniaze poisťovniam tým, že odtajnia zmluvy?

Businessman showing empty pockets to doctorsMinister financií ČR Andrej Babiš hovorí, že českým zdravotným poisťovniam poskytne finančnú pomoc len vtedy, ak bude ich správanie priehľadné. Ako zistila redakcia Medical Tribune (MT), Babiš však nedokáže povedať, či touto podmienkou bude aj odtajnenie zmlúv poisťovní so zdravotníckymi zariadeniami…

Minister financií podmieňuje finančnú pomoc poisťovniam tým, že chce najprv vedieť, kam peniaze z poisťovní odchádzajú, a za akých podmienok. V nedeľňajšom relácii Otázky Václava Moravce minister financií uviedol, že zatiaľ 3,5 miliardy korún na odkúpenie nedobytných pohľadávok neuvoľní.

“To je skutočne zásadná téma, pretože cez zdravotné poisťovne tečie ročne 220 ​​miliárd korún, z toho cez VZP 150 miliárd a nikto nevie, kam tečú,” uviedol Babiš. Bude chcieť od ministra zdravotníctva, aby mu ukázal, kam presne 150 miliárd ide. “Kto je príjemca. A nech sa definuje ocenenie, pretože každá nemocnica dostáva peniaze inak,” dodal.

Zmluvy za verejné peniaze – dnes sú obchodným tajomstvom

V súčasnosti sa pritom zdravotné poisťovne môžu správať veľmi neprehľadne vďaka tomu, že obsah zmlúv so zdravotníckymi zariadeniami považujú za obchodné tajomstvo. Verejnosť tak nemá možnosť zistiť, koľko peňazí ktorému ZZ poisťovňa za dané úkony platí.

Redakcia Medical Tribune sa preto ministra financií spýtala, či bude uvoľnenie peňazí pre poisťovne podmieňovať tým, že budú povinne tieto informácie zverejňovať. Na túto otázku odpovedal Andrej Babiš len nepriamo:

“Chceme vytvoriť transparentné podmienky a zabezpečiť verejný prístup ku všetkým zmluvám VZP a poisťovní so zdravotníckymi zariadeniami. Chceme tiež zriadiť orgán dohľadu nad tokmi zdravotného poistenia. O prípadnej možnosti uvoľnenia prostriedkov budem tiež rokovať s ministrom zdravotníctva.”

Na otázku, či môže byť táto zmena správania poisťovní podmienkou ministra financií k tomu, aby peniaze do zdravotníctva uvoľnil, už minister financií Babiš odpovedať nechcel: “Platí odpoveď, ktorú sme vám už poskytli. V tejto chvíli nie je možné iné vyjadrenie,” tlmočila vyjadrenie ministra financií hovorkyňa ministerstva Veronika Lukášová.

Utajené zmluvy – prostriedok korupcie

Jedným z hlavných kritikov utajených zmlúv poisťovní so zdravotníckymi zariadeniami je právnik JUDr. Ondřej Dostál. Na problém opakovane upozorňuje v rámci organizácie Platforma poistencov. “Financovanie zdravotníctva je nerovnomerné. Poisťovne posielajú zariadením za rovnaké výkony rôzne platby. Konkrétne informácie ale poisťovne taja, hoci predchádzajúce súdne rozsudky ukázali, že nemajú nárok tieto informácie zadržiavať,” uviedol už skôr pre Medical Tribune Ondřej Dostál.

Zverejnenie zmlúv so zdravotníckymi zariadeniami aspoň slovne podporila aj väčšina oslovených poslancov z radov lekárov v ankete MT.

Zverejnené na: www.tribune.cz 06.02.2014

Autor : ivb

Prevzaté so súhlasom redakcie Medical Tribune

Medical_Tribune