Poplatky u lekárov majú pravidlá, prednostné objednávanie sa ruší

TASR

Za administratívne úkony ako vypísanie receptu či potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení by lekári v ambulanciách už čoskoro nemali vyberať poplatky. Poslanci Národnej rady SR dnes 77 hlasmi schválili novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá prináša zmeny v poplatkoch. Ministerstvo zdravotníctva si od nej sľubuje zavedenie jednoznačných pravidiel.

Okrem poplatkov za administratívu odzvonilo aj prednostnému objednávaniu sa na termíny. Poslanci odobrili pozmeňujúci návrh Juraja Blanára (Smer-SD), podľa ktorého nebudú môcť lekári mať vyčlenené hodiny na prednostné ošetrenie pacientov. Inštitút prednostného poskytovania zdravotnej starostlivosti podľa neho spôsoboval v praxi problémy a mnohí pacienti tak čakajú, keďže ich predbehnú tí platiaci.

Podľa nového systému pacient nemá platiť poplatky za žiadne úkony súvisiace s vyšetrením, ktoré lekárom plne hradia poisťovne. Pacient nebude za tieto činnosti platiť žiadnu úhradu, nakoľko sú súčasťou zdravotného výkonu. Zoznam takýchto výkonov možno nájsť v nariadení vlády 777/2004. Nová legislatíva nestanovuje presnú výšku možných poplatkov ani ich limity. Poplatky si stanovia samotní lekári, cenníky budú zasielať samosprávnym krajom. Iné, ako schválené poplatky, nebudú môcť vyberať.

Vládny návrh pôvodne počítal s tým, že by kraje cenníky aj schvaľovali. Poslanci sa však priklonili k Blanárovmu návrhu, že lepšie bude posilniť kontrolnú činnosť samosprávnych krajov. Cenníky by lekári zároveň mali zverejňovať na viditeľnom mieste.

“Táto problematika patrí dlhodobo k najproblémovejším témam v rezorte, občania ju vnímajú mimoriadne citlivo a poplatky rôzneho druhu zaťažujú a trápia pacientov. Preto sme sa rozhodli sprehľadniť túto oblasť a vyjsť v ústrety pacientom,” povedal minister zdravotníctva Viliam Čislák. Na uvedený problém podľa jeho slov poukazovali aj mnohé pacientske podnety a sťažnosti, ktoré sa týkajú práve neprehľadného systému platieb v ambulanciách.

Problematiku poplatkov u lekárov chcel upraviť aj bývalý šéf rezortu Ivan Uhliarik (KDH), s návrhom zaviesť limit na poplatky u lekára po vzore ochranného limitu na doplatky za lieky však neuspel. Jeho návrh by umožnil pacientom žiadať svoju zdravotnú poisťovňu o úhradu čiastky, ktorá by bola nad stanoveným limitom. Takáto možnosť by sa týkala zdravotne ťažko postihnutých, ako aj poberateľov invalidného a starobného dôchodku.

Zákon počíta s účinnosťou od 1. apríla 2015, ak ho podpíše prezident SR.

Zdroj: TASR

Foto: TASR