“Potratová pilulka” je od pondelka v Čechách legálna

plaquettes gros planV Českej republike je od pondelka na pultoch lekární legálne dostupný liek vyvolávajúci potrat. Reakcie na tento krok sú rôzne – časť laickej verejnosti ju víta, ostatní občania sú vehementne proti. Rovnako rôzne sú aj názory medzi odborníkmi, časť gynekológov tento krok víta, zvyšok pochybuje, že ženy dokážu s liekom narábať tak, aby neohrozili svoje zdravie. Česká republika sa tak stala 25. krajinou, kde je možné si liek kúpiť.

Ide o štyri tablety, ktoré sa užijú naraz a po tridsiatich šiestich hodinách žena užije ďalšiu tabletu s inou účinnou látkou, ktorá potrat ukončí. Tablety je možné použiť do 49. mesiaca tehotenstva a dostupná je v lekárňach na recept. Predpísať ju môžu lekári v lôžkových zdravotníckych zariadeniach a zdravotné poisťovne na ňu neprispievajú. Okrem gynekologického vyšetrenia dostane žena súčasne “bezpečnostný preukaz” s kontaktom na lekára, na ktorého sa môže v prípade potreby telefonicky obrátiť.

Ako uviedla Mladá fronta Dnes, cena za liek sa vyrovná cena za tzv. miniinterupciu, čo je zhruba 3500 Kč. Viacerí gynekológovia vítajú, že ženy majú možnosť rozhodnúť nielen o svojom zdraví, ale aj o spôsobe ako riešiť zložitú životnú situáciu súvisiacu s neželaným tehotenstvom. Myslia si však, že ak poisťovne hradia v indikovaných prípadoch chirurgický zákrok, mali by za rovnakých okolností hradiť aj “nechirurgickú formu” potratu.

Proti legalizácii použitia lieku sa ostro postavili viaceré občianske združenia bojujúce proti interupciám. Zorganizovali viaceré petície, ani jedna z nich však nepresadila zákaz použitia lieku v Českej republike.

Autor: poly

Foto: fotolia.com