Pribudlo 30 liekov bez doplatku, pri najviac predpisovaných zmeny nenastali

Pharmacist hands with drug and prescriptionV kategorizácii liekov, ktorá platí od 1. januára 2014, pribudli tri nové druhy liekov. Určené sú na liečbu bolestivej formy chronickej pankreatitídy alebo cystickej fibrózy, ďalší slúži na liečbu alergickej nádchy a tretím je hormonálna terapia pre ženy v postmenopauze. Zároveň do skupiny liekov bez doplatku v porovnaní s októbrom minulého roka pribudli takmer tri desiatky liekov. Ako informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Martina Lidinská, pri 30 najviac predpisovaných liekoch sa však doplatky pacientov v porovnaní s kategorizáciou platnou od 1. októbra 2013 nemenia.

Celkom bez doplatku je 1771 liekov

“Bez doplatku pacienta, alebo s doplatkom maximálne do výšky jedného eura je 2529 liekov, teda 51% z celkového množstva kategorizovaných liekov. Úplne bez doplatku je 1771 liekov, čo je viac ako tretina z celkového počtu liekov,” spresnila hovorkyňa.

Podľa jej slov naďalej platí, že na každé chronické ochorenie existuje liek s nulovým, alebo so sociálne únosným doplatkom do 1 eura. Po dohode s lekárom si pacient môže vybrať náhradný, lacnejší liek, s nulovým alebo minimálnym doplatkom.

Autor: ok

Foto: fotolia