Rakovina krčka maternice: Preplatia poisťovne dievčatám vakcíny?

Vaccine - a doctor giving  vaccination girl, health, prevention

Okolo dvesto žien ročne zomrie na Slovensku v dôsledku rakoviny krčka maternice. Proti vírusu, ktorý rakovinu spôsobuje, sa dá očkovať. Podľa denníka DENNÍK N sa v nasledujúcich týždňoch na ministerstve zdravotníctva rozhodne o tom, či budú poisťovne platiť 12-ročným dievčatám celú cenu vakcíny.

Ak sa dnes 12-ročné dievča zaočkuje proti vírusu HPV, zdravotná poisťovňa za vakcínu zaplatí menej ako desať eur. Rodičia dievčaťa pri najlacnejšej vakcíne platia zhruba 60 eur. Podľa denníka v okolitých krajinách prepláca vakcíny v celej výške štát. “To je dôležitá informácia, ale nemôžeme sa rozhodovať len podľa toho. Treba zvážiť, na čo Slovensko má,” povedal pre denník Adam Hlôška z ministerstva.

Do polovice mája majú poisťovne povedať, či by na vakcíny vedeli nájsť peniaze, potom ministerstvo osloví farmaceutické firmy, či by neznížili ceny. Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré majú najmenej zaočkovaných dievčat proti rakovine krčka maternice – len percento. V Česku je zaočkovaných 55 percent 12-ročných dievčat. Tam však preplácajú poisťovne celú cenu vakcíny.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com