Regionálne úrady čaká centralizácia obslužných činností

IMG_8574

Na všetkých 36 regionálnych úradoch verejného zdravotníctva (RÚVZ) na Slovensku sa chystá v rámci racionalizácie a zefektívnenia obslužných činností prepúšťanie. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská na rokovaní 14. októbra 2013 s hlavným hygienikom SR Ivanom Rovným a predstaviteľmi Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS) predstavila centralizáciu obslužných činností RÚVZ. Ide najmä o personalistiku úradov. Návrh na racionalizáciu počíta so zrušením 49 pracovných miest. Podľa MZ SR sa racionalizácia nedotkne odborných činností úradu a úspora týchto opatrení je vyčíslená na viac ako pol milióna eur ročne.

V súčasnosti na RÚVZ na celom Slovensku pracuje viac ako 1900 ľudí. Za ostatných osem rokov boli počty zamestnancov znížené asi o tisícku – z 2912 na súčasných 1952, pričom nároky na ich prácu po vstupe Slovenska do Európskej únie stále rastú.

Odborári s ďalším prepúšťaním nesúhlasia a varujú pred nepriaznivými dopadmi pre spoločnosť. “K obslužným činnostiam patrí aj šofér, ak sa budú znižovať počty zamestnancov napríklad na týchto postoch, môže sa stať, že zvoz odberov vzoriek na laboratórne vyšetrenie nebude zabezpečený tak, ako má byť,” zdôvodnila podpredsedníčka SOZ ZaSS Ing. Daniela Pochybová. Skonštatovala, že systém 36 regionálnych a jedného centrálneho úradu verejného zdravotníctva má už prepracovaný a overený systém prevencie. Poukázala na to, že v susednej Českej republike tento systém opustili a pocítili to pri metanolovej kauze.

O konkrétnych počtoch redukovaných miest sa bude ešte rokovať. Zmeny musí v rámci návrhu štátneho rozpočtu 2014 schváliť aj parlament.

Ilustračné foto: archív redakcie